V prvním červencovém a také prázdninovém dni se v Terezíně odehrál druhý ročník Kanonfestu. Ve dvě hodiny odpoledne se v prostorách Kavalíru 2 začaly šikovat jednotky vojáků, které se představily veliteli a následně se společně odebraly ke svým dělům na hradby. Davy návštěvníků tam netrpělivě čekaly na první ránu, kterou záhy vypálily všechny kanony najednou. „Tati, nepůjčil bys mi ty špunty do uší?" začalo se ozývat z davu.

Další rány již vypalovaly jednotky postupně a celé publikum poučené první salvou si poctivě zacpávalo uši. Pak přišla na řadu jednotlivá vystoupení nastoupených jednotek. Svá představení tak postupně předvedli Historický spolek Bílina, Colloredo Mansfeld, His Independent magestic company, Dělostřelci Terezín, Dělostřelci Dobruška, Námořní dělostřelci La Grace, Pruská Funtovka, Field Artiliere Deutschmeisters, Dělostřelectvo bratrstva rzectipospolite a Bohemi a rebels artillery.

Pro zraněné muže přiletěly dva záchranářské vrtulníky. Zamířily s nimi do popáleninového centra Na Vinohradech v Praze
Střelný prach v krabici vyšlehl a vážně poranil dva mladíky

Během poslední ukázky boje z druhé světové války jeden vojín odpadl a jeho jednotka se začala hlasitě shánět po doktorovi. Ukázalo se, že rozhodně nejde o součást představení. Jeden z aktérů boje utrpěl během výbuchu zranění prstů levé ruky. Následovala první pomoc, cesta na nosítkách k sanitce a také policejní prověřování celé události. Během této doby byl festival přerušen, ale návštěvníci se mohli občerstvit v dobových stanech.

Tato nešťastná náhoda naštěstí nevedla k předčasnému ukončení akce, a tak si nakonec mohly i děti vystřelit z kanonu a stát se tak čekatelem. V příštím roce už by z nich mohli být kanonýři, i když někteří z nich vypadali, že se kanonu pro příště radši vyhnou obloukem.

Tradiční předprázdninový Dětský den se uskutečnil v sobotu 24. června v areálu fotbalového hřiště ve Velemíně.
OBRAZEM: Dětský den ve Velemíně zpestřili vojáci i hasiči