Dvouleté úsilí v neděli vyvrcholilo slavnostním odhalením kaple v centru Klášterce nad Ohří. Na její obnově pracoval známý sochař a umělecký kovář Karel Meloun, který pro ni vytvořil oltář se sousoším a navrhl provokativní uměleckou vitráž.Událost si v neděli nenechalo ujít přes sto lidí včetně umělců, zástupců veřejného života a starosty města.

Duchovní místo je přístupné nepřetržitě. „Pomodlit se a zavzpomínat na své nejdražší tam může každý: bezdomovec, prostitutka, papež i prezident,“ podotkl umělec. „Přijít může kdykoli, i kdyby přiletěl ve tři hodiny ráno z Austrálie,“ doplnil.

Kaple nese jméno Klášterecká Madona (Uzdravitelka) s Ježíškem z Agary a Ciboušova. Tělo Marie s božským dítětem je tvořená z jednoho kusu kamene, který umělec vylovil z řeky Ohře. Odtud Agara, protože právě tak Keltové kdysi tok nazývali. Obě postavy mají na hlavách renesanční korunky. Původně byly polámané, Meloun je ale zrestauroval, pozlatil a osázel devatenácti drahými kameny z legendárních nalezišť v Ciboušově na Klášterecku. Právě odsud bral král Karel IV. vzácné jaspisy a ametysty pro posvátnou kapli na Karlštejně.

Vánoční park v Chomutově. Sobota 11. prosince
Ještě svátečnější: Vánoční park v Chomutově opět lákal na kouzelnou atmosféru

Pozadí sousoší vyplňuje vitráž se svatými. Má však dadaistické pojetí. Nad hlavou Ježíše například přelétá letadlo a v postavách lze rozeznat členy umělcovy rodiny. Vitráž podle jeho návrhu vytvořili profesionální vitrážníci Jitka a Richard Kantovi z Lubence na Lounsku.  

Obnovená kaple se nachází v soukromém domě u náměstí, který patří umělcově dceři. Vnitřní prostor je tedy nepřístupný. Veškeré artefakty jsou ale dobře viditelné z ulice díky velké skleněné výplni za uměleckou mříží. Pod ní je zdobení z pásu drahých kamenů zapracovaných v kovovém plátu, jehož se lidé můžou dotýkat. Podle návrhu Karla Melouna ji vytvořili umělečtí kováři Miroslav Voříšek a Martin Wetter z Ateliéru Voříšek. 

Socha byla původně pro dceru

Do náročné obnovy kaple se klášterecký umělec pustil, protože je sám věřící. „Jsem věřící člověk, i když hříšník,“ podotkl. Původně vytvořil pro svou dceru kamennou sochu Madony s Ježíškem, až později spolu s ní rozvinul další plány.

Kaple patří k jednomu z nejstarších domů u náměstí. „Dříve tam byla školka se sirotčincem vedená sestrami sv. Kříže, součástí byla kaple vysvěcená v roce 1907,“ poznamenal Meloun. Proto před slavnostním odhalením nenechal kapli opětovně světit, namísto toho pozval houslového virtuosa Jaroslava Svěceného, aby prostor prolnul hudbou.

Charitativní koncert Vánoční příběh - co je to láska? v kostele sv. Ignáce z Loyoly v Chomutově
Bohuš Matuš v Chomutově zazpíval písně Gotta. Pomáhal kostelu ve Strupčicích

Slavnostního odhalení obnovené kaple se neúčastnili duchovní. „Ve stejné době jsme měli jiný program v kostele Nejsvětější Trojice,“ podotkl klášterecký kněz Vít Audy. Podle jeho slov může kaple plnit podobnou službu jako boží muka a další drobná sakrální díla. „Takových míst tu máme více. Od věřících například vím, že se chodí modlit ke kapli, která je nedaleko křižovatky směrem k Měděnci. Udělají si procházku z paneláku, pomodlí se tam a vrátí se,“ doplnil.

Počet věřících, kteří pravidelně docházejí na nedělní mše, odhaduje na padesát.