VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Když nás „honí mlsná", má to své důvody

V přírodě má všechno svůj čas. Suroviny vypěstované a konzumované hned v sezoně obsahují více živin, vitaminů i minerálních látek. A hlavně, jsou mnohem chutnější. V každém ročním období převažují totiž jiné chutě.

9.4.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Alena Kaňková

Kyselá chuť podporuje dobré trávení a snižuje nadýmání, slaná očišťuje tělo a zvyšuje smyslové touhy, pálivá čistí krev a podporuje funkci horních a dolních cest dýchacích, hořká chuť pomáhá organismus detoxikovat. Sladká chuť zase regeneruje organismus při slabosti a vyčerpání. Jak nejlépe vyhovíte svému tělu?

Jaro

Čerstvé bylinky, kořenová zelenina a výhonky

Jaro se nese ve znamení chuti na kyselé, zvýšené potřeby vitaminu C a nenasycených mastných kyselin. Kyselá chuť podporuje funkci jater, povzbuzuje chuť k jídlu a reguluje trávicí procesy.

Játra se na jaře nejlépe regenerují a uvolňují potravinami zelené barvy. Z rostlin je významně posilují polníček, medvědí česnek a zelené natě zejména kerblík, řeřicha, pažitka a petrželka, které pomáhají tělu trávit tuky a podporují krvetvorbu. Mimo to přinášejí zvláště jemné a aromatické potěšení a zároveň poskytují imunitnímu systému kyselinu listovou, cenné vitaminy a minerály.

Energetické zásoby jsou doplňovány jednoduchými a složitými cukry, které se metabolizují na glykogen. Najdete je především v čerstvé zelenině, obilovinách, luštěninách, ovoci nebo naklíčeném obilí.

Léto

Pestrá a dlouhotrvající sklizeň ovoce a zeleniny

Léto je především obdobím zvýšené aktivity srdeční a oběhové činnosti. Vyvolává potřebu hořké chuti, dostatku tekutin, kvalitních tuků, vitaminů, minerálů a lehčí stravy. Hořká chuť snižuje napětí v organismu, usnadňuje trávení a podporuje chuťové vlastnosti potravin. Příkladem takovýchto potravin jsou tmavě zelené listy salátů a divokých bylinek. Hořká chuť ráno stimuluje funkci žaludku a podporuje tvorbu trávicích enzymů, v poledne srdce a tenké střevo a večer posiluje krevní oběh.

Hořké reguluje vylučování tekutin z organismu, ředí krev, zlepšuje trávení, dobře působí na činnost srdce. Trávicí orgány pracují v létě intenzivněji. Jejich funkci podporují cukry tvořící energetické zásoby ve svalech a játrech. Zdrojem jsou obiloviny, nejlépe celozrnné výrobky. Mezi doporučované potraviny patří kořenová zelenina, z ovoce jsou vhodné především druhy, které vyrostly v našem zeměpisném pásmu.

Podzim

Sezonní ovoce a zelenina

Tato roční doba je charakteristická zvýšenou aktivitou plic a tlustého střeva, což vyvolává potřebu pikantní, ostré a kořeněné chuti. Tu získáte z cibule, česneku, pažitky, řeřichy, celeru a černé ředkve. Vhodná je i chuť sladká, slaná a kyselá. Skvělá je dýně, červená řepa a další zelenina. Jako příloha se hodí rýže, zejména natural, vzhledem k obsahu cenných minerálů a vitaminů především skupiny B.

Při vaření používejte kmín, majoránku, dobromysl a další koření.

Zima

Potraviny podporující imunitu

V zimě převažuje potřeba slané chuti a tělo si žádá zvýšené množství minerálů. V tomto období jsou nejvíce aktivovány ledviny a močový měchýř. Slaná chuť odpovídá za vylučování potu a žaludečních šťáv.

Dobrou slanou chuť získáte z mořské soli, mořských ryb, ale i z kořenové zeleniny. Jako výborné dochucovadlo poslouží česnek a čerstvé zelené rostlinky v květináči, především petrželka. Má výraznou chuť a skrývá v sobě obrovský potenciál v podobě látek posilujících imunitu a působících antioxidačně. Podporuje tvorbu trávicích šťáv a povzbuzuje činnost žlučníku i jater a tím pomáhá strávit tučná jídla.

Autor: Redakce

9.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Na závodním okruhu v Mostě se představí seriál FIA Masters Historic Formula One Championship
10

Do Mostu se vrátí Formule 1 zlaté éry. Po 17 letech

Oblíbený litoměřický loutkoherec Sváťa Horváth.
12

Loutkoherec Sváťa: Na dospělé mluvím jako na děti

Tři pětiny Čechů jsou nespokojeny s platem. O jeho zvýšení si ale neřeknou

Severní Čechy /INTERAKTIVNÍ INFOGRAFIKA/ - Češi jsou pracovití, jenže se neumějí prodat, a berou proto málo. Mzdy by ale letos mohly vyrůst o desetinu. 

Gól těsně před koncem, Arma nestačila na Frýdek-Místek

Ústí n. L. - V rámci patnáctého kola Fortuna národní ligy nestačilo Ústí na Frýdek-Místek 0:1, rozhodl gól z 86. minuty.

Fotíte rádi? Ústecký kraj vyhlásil na zimu soutěž na téma dopravy

Severní Čechy - Ústecký kraj coby administrátor soutěže Doprava Ústeckého kraje vyhlasil v termínu od 1. 11. 2017 do 1. 3. 2018 fotosoutěž o ceny. 

Vánoční nákupní horečka stoupá. Poptávka firem po brigádnících je obrovská

Severní Čechy - Provozovatelé internetových obchodů i kurýrní služby letos očekávají rekordní předvánoční „horečku“. S rozmachem e-shopů ale přichází riziko, že zakoupené dárky nebudete mít pod stromečkem včas.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT