Srnčí, dančí nebo divočák. To je nabídka, se kterou v rámci celostátního projektu Z lesa na stůl nově přišla litoměřická lesní správa. Lidé si předem objednanou a zaplacenou zvěřinu mohou následně vyzvednout přímo v budově bývalé lesní správy v Bílém Újezdu u Velemína.

Šéf Lesní správy v Litoměřicích Petr Knobloch přiblížil, že první e-mailové i telefonické objednávky správa už zaznamenala.

„Zájem zatím není tak vysoký. Největší nápor očekáváme na přelomu září a října, kdy začne hlavní lovecká sezóna,“ uvedl Knobloch s tím, že na základě objednávek je vedený pořadník. Zvěřina, kterou litoměřická správa v Bílém Újezdu nabízí, pochází z okolí nedaleké Milešovky. „Jedná se v podstatě o přirozenou biopotravinu. Zvěřina je samozřejmě veterinárně vyšetřena proškolenou osobou. U černé zvěře se rovněž provádí vyšetření na svalovce,“ doplnil litoměřický lesní správce.

Ilustrační fotografie.
Spolek Trammuseum postaví koleje pro tramvaje. Obnoví část bývalé železnice

Srnec obecný - Ilustrační fotoZdroj: LubosHouska; PixabayCeny, za které lesníci veřejnosti zvěř nabízejí, jsou poměrně nízké. Například srnčí stojí od 65 do 105, dančí 75 a divočák od 35 do 45 korun za kilogram. Nevýhodou však může být pro některé lidi skutečnost, že zvěřinu lesníci prodávají čerstvou a neopracovanou, je pouze vyvržena. Spotřebitel si ji tedy musí stáhnout a zpracovat sám. Proto je cena tak nízká. Hlavním důvodem tohoto společného projektu Lesů ČR a Vojenských statků a lesů je snaha zvýšit zájem českých spotřebitelů o konzumaci zvěřiny.

Podle mluvčí Lesů ČR Evy Jouklové je konzumace zvěřiny v tuzemsku v porovnání s jinými evropskými státy mimořádně nízká. „Zatímco průměrný Čech za rok zkonzumuje přes 80 kilogramů masa hospodářských zvířat, zvěřiny jen asi kilogram,“ uvedla Jouklová.

Zvěřina bude k dostání na pětašedesáti lesních správách a zvěřinových závodech obou státních podniků po celé republice. Místa a kontakty jsou zveřejněné na www.zlesanastul.cz. V Ústeckém kraji se další prodejní místa zvěřiny nacházejí v Rybništi na Děčínsku, v Klínech na Mostecku, v Jindřichově vsi a Klášterci nad Ohří na Chomutovsku nebo v Žatci.

Protagonista filmu Páni kluci Michal Dymek a tehdy asistent režie Zdeněk Zelenka, se sešli u příležitosti 45. výročí od natočení legendárního filmu Páni kluci v Zubrnické muzeální železnici.
FOTO: Rošťák Tomáš z Pánů kluků se projel historickým autobusem

Na webových stránkách projektu jsou kromě základních informací pro spotřebitele uvedeny také tipy na recepty. „Chceme lidem ukázat, že se přípravy zvěřiny v kuchyni nemusí bát. Doporučíme řadu receptů od našich lesníků, ale i kuchařů z podnikových restaurací,“ uvedl ředitel Vojenských lesů a statků Petr Král.

Stejně jako od lesníků si lidé mohou zvěřinu za nižší ceny koupit také od mysliveckých spolků. Na Litoměřicku mezi ně patří například spolek v Brozanech nad Ohří.

Kde se v Ústeckém kraji nacházejí prodejní místa
Lesní správa Litoměřice výdej: Bílý Újezd 20, 411 31, Velemín, platba: Masarykova 665/31, Litoměřice
Lesní správa Rumburk obec Rybniště, dvůr se stodolou u objektu čp. 59
Lesní správa Litvínov Klíny 41, 436 01, Litvínov
Lesní správa Žatec K Perči 3003, 438 01, Žatec
Lesní správa Klášterec Jindřichova Ves 7, 431 32, Kalek
Karlovy Vary Klášterec n/O, Zahradní 529, 431 51, Klášterec n/O