Přehrada Fláje na Mostecku má vody dost, a to přesto, že republiku jako takovou podle odborníků trápí sucho. Samotná hráz je vyhledávaným výletním místem jak pro Čechy, tak i pro Němce ze sousedního Saska. Ti se také vydávají do míst, kde se v případě nedostatku vody objevují zatopené zbytky obce Fláje. Jak se Deník přesvědčil, letos není po obci ani památky.

„Nejen Fláje, ale i ostatní naše nádrže jsou letos dostatečně naplněné. Bylo velice dobře zachyceno letošní nadměrné tání sněhu, takže byla situace dobrá už na jaře,“ říká Jan Svejkovský, mluvčí společnosti Povodí Ohře, pod kterou přehrada Fláje patří.

Protože je vody dostatek, nepřibydou žádné nové artefakty u kříže, který byl u cesty vybudován na památku obyvatel zaniklé horské obce. Sem návštěvníci odkládají různé předměty nalezené na místě někdejší obce.

Autorka nápadu Miroslava Vernerová z informačního a turistického centra mosteckého magistrátu ukazuje originální psaní.
Originální psaní s přesunutým kostelem je novým lákadlem turistů a sběratelů

„Škoda, nic jsme neviděli,“ prozradil Petr Strnad, který přijel s manželkou a malým synkem z Prahy. „Čekali jsme, že toho uvidíme trochu víc, když se mluví o tom, že je velké sucho,“ dodal. V podobném duchu se vyjádřil také Gerhard Kühnel, který sem podnikl s rodinou výlet ze saského Zethau. „Vím, že v minulosti byly zbytky vesnice vidět, tak jsme se šli podívat, jestli je uvidíme i letos, ale bohužel,“ svěřil se při zastávce u kříže, který připomíná obyvatele zaniklé obce. Prohlédl si také věci, které jsou u jeho paty položené. Ty se našly v okolí nebo při břehu přehrady a předpokládá se, že jsou pozůstalostí po původních obyvatelích.

Tak vypadá Flájská přehrada bez vody:

Naposledy byly zbytky po někdejší horské obce k vidění před dvěma lety, kdy se v průběhu celých prázdnin přehrada vypouštěla. Důvodem byla sanace abrazních srubů na návětrných březích. Od 1. září 2015 začaly práce, které potrvají až do zimního období, kdy byly přerušeny, aby pokračovaly na jaře roku 2016. Místo si byly prohlédnout stovky lidí.

Vodní nádrž Fláje je údolní nádrž, která vznikla za unikátní pilířovou přehradou, jedinou svého druhu v Česku. Přehrada byla vybudována na Flájském potoce v letech 1951 – 1964. K dopravě materiálu byla využita Moldavská horská dráha, od jejíž konečné stanice vedla dále stavební lanovka. Vodou zásobuje oblast kolem měst Most, Litvínov, Krupka nebo Osek. Přehrada je unikátní svou dutou konstrukcí a díky tomu byla zařazena mezi kulturní památky. K 50. výročí uvedení vodního díla Fláje do provozu vydala Česká pošt na návrh Českojiřetínského spolku poštovní známku v řadě Technické památky ČR. Ztvárnili ji malíř Adolf Absolon a rytec Martin Srb. Známka byla vydaná 15. května 2013. Přehrada Fláje se nachází 739,31 metrů nad mořem. Hráz je dlouhá 459 m, široká 6 m a vysoká 49,46 m. Rozlohu má 153 hektarů, objem 21 600 000 metrů krychlových.

Expozice kočárků a dětských vozidel firmy Hiko v Duchcově.
FOTO: Expozice kočárků a dětských vozidel se rozšířila o nové kusy