To, co nějakou dobu viselo ve vzduchu, se v úterý 10. října potvrdilo. Letos už motoráček z Mostu až na konečnou stanici na Moldavě nevyjede. Stát totiž nestihne opravit Moldavskou horskou dráhu v avizovaném listopadovém termínu. Sesuv půdy přitom pohnul kolejemi v úseku mezi Mikulovem a Moldavou už letos v březnu.

„Dráha v plánovaném termínu opravena nebude. Během prací jsme zjistili, že podloží v délce zhruba stovky metrů je velmi nestabilní,“ sdělil mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Marek Illiaš.

SŽDC nechalo udělat sondy podloží a čeká na výsledky. „Na základě skutečného stavu zjistíme, jestli bude potřeba upravit projekt. Dělníci budou pracovat, dokud to klimatické podmínky dovolí,“ připomněl mluvčí. Během zimy však stavbu přeruší. Kdy se vláček do problematického úseku vrátí, není jasné. „Termín ukončení akce ani vícenáklady zatím neznáme,“ dodal Illiaš s tím, že původní odhad investic byl 53 milionů korun.

Nádraží Moldava
Chybějící úsek železnice z Moldavy do Saska oživí autobusy

Z komplikací na stavbě nemají radost na Moldavě. „Měli jsme nějaké signály, že to opravit nestihnou. Jsme z toho smutní,“ poznamenala místostarostka Moldavy Eva Kardová. Podle ní to přinese horské obci velké problémy. „Pokud bude hodně sněhu, tak si nedokážu představit, jak budeme řešit nápor aut s běžkaři. Udržovat větší parkovací plochy je nad naše síly. Vlak byl v tomto výhodný, protože pobral hodně lidí i se sportovním náčiním,“ připomněla moldavská místostarostka.

Provozovatel ubytování na Moldavě Michal Cuc má jasno. Stát podle něj zanedbává rekonstrukce lokálních tratí. „Koleje na Moldavu držely po staletí a to tam projelo nespočet vlaků s uhlím. A najednou svah ujel a má nestabilní podloží přesto, že máme za sebou roky sucha a léta slabého provozu lehkými vlaky? Chápu, že pro někoho to nejsou ziskové tratě, ale jsou velmi cenné z hlediska tradice dopravní obslužnosti,“ říká Michal Cuc.

Vlaky do hor na trati Most - Moldava využívá spousta turistů i sportovců.
Nádraží na Moldavě možná ožije

Kdo chce momentálně vyrazit na výlet na hřebeny Krušných hor, může využít čtyř párů vlaků. Pozor si musí dát na výluku v úseku Dubí - Moldava způsobenou sesuvem trati. Místo motoráčků jezdí teď z Oseka na Moldavu autobusy.

Vlakem a náhradní autobusovou dopravou se dostanou výletníci na Moldavu o svátcích, prázdninách a víkendech. Pravidelná železniční doprava do hor skončila na podzim v roce 2011.