Psal se 2. březen roku 2012. Devítiletý Patrik Tuťo trávil páteční podvečer se svými kamarády venku v ústecké čtvrti Předlice. „Hráli si u vody, blbli a různě tam přeskakovali. Žádný dospělý tam s nimi nebyl,“ popsal jeden ze starousedlíků. Podle dalších svědků malý školák údajně hledal u Ždírnického potoka klacek na opékání vuřtů. Hladina byla v tu dobu vysoko. Domů už se Patrik nevrátil, spadl do potoka. Jeho kamarádi vypověděli, že jej strhl silný proud.

Ždírnický potok ústí do Bíliny a následně do Labe. Chlapce hledali v člunech hasiči i strážníci městské policie, další policisté pátrali na březích. Nepomohl ani vrtulník s termovizí či policejní potápěči. Prohledání Bíliny i Labe až k hranici s Německem skončilo neúspěšně a Patrikovo tělo se nikdy nenašlo.

Marie a její kapitán.
Loď kapitána Ivo Jirouška Marie má za sebou století

Každý rok 25. května připomíná ztracené chlapce a děvčata po celém světě Den pohřešovaných dětí zvaný Pomněnkový den. Odkazuje na příběh z USA starý 40 let. Při své cestě do školy v New Yorku se tehdy ztratil šestiletý Etan Patz a nikdy se už nenašel.

Do současné doby se v Ústeckém kraji nepodařilo vypátrat tři děti. Kromě Patrika ještě Jana Štefucu z Jirkova a Michaelu Patricii Muzikářovou z krajského Ústí nad Labem. „U chlapců můžeme s jistotou říci, že se nestali obětmi trestného činu a v obou případech šlo o utonutí ve vodních tocích,“ uvedl vedoucí krajských pátračů Tomáš Kohout. V případě školačky z Ústí se naopak dodnes spekuluje o tom, co se vlastně stalo. Hlavním podezřelým zůstává její otčím Otakar S., který se krátce po jejím zmizení oběsil.

Za rok 2018 pátrali policisté celkem po 95 dětech, dvě z nich pak získaly statut dítě v ohrožení. Všechny se najít podařilo. Policie během roku pátrá rovněž po svěřencích, kteří utekli z výchovných ústavů či dětských domovů. V roce 2018 jich bylo 90. „V současné době pátráme po 54 svěřencích, většinou ve věku 16-17 let,“ potvrdil Kohout.

Mezinárodní soutěžní cvičení zdravotníků Rallye Ostrov 2019
FOTO: Náročná práce záchranáře: topící se lidé i domácí porod

Například dvě dívky utekly z Dětského domova Dlažkovice na Litoměřicku. Jedna už loni na podzim, druhá před pár měsíci. „Utekly nezávisle na sobě. Z dětského domova se za ty roky sice znají, ale zřejmě jsou každá někde jinde,“ sdělila ředitelka domova Ivana Pettrichová. Podle ní nešlo o útěk, který by nebyl naplánovaný.

„Děti neutíkají jen tak, ale vracejí se tam, kde mají nějaké zázemí. Co mám zkušenost, tak jdou většinou za svou rodinou nebo staršími sourozenci, kteří se je pak snaží před policií utajit,“ doplnila Pettrichová.

Dítě v ohrožení
Jde o pohřešovanou osobu mladší 15 let, která se kvůli svému věku může stát obětí nešťastné náhody nebo trestného činu, je fyzicky či psychicky handicapovaná nebo postrádá potřebné léky. Po nahlášení zmizení se spouští národní koordinační mechanismus a informace se okamžitě objevuje na portálu policie.cz a v médiích.
Počet dětí v ohrožení v kraji: 2017 – 3; 2018 – 2; 2019 – 0.