Otřesný případ týrání psa, kterého údajně brutálně zbil jeho majitel, rozzuřil lidi z celé země. Lidé si na internetu mezi sebou sdílejí fotografii muže z Děčína, jeho facebookový profil, a dokonce i přesnou adresu. Nešetří ani výhrůžkami. Zvíře je v péči útulku mimo ohrožení života, pachateli hrozí až tři roky za mřížemi.

„Udělala bych té zrůdě to samé. Vyrazila bych mu zuby a tyčí přerazila sanici, zlámala hnáty, aby věděl, co je bolest. Nejhorší je ta bezmoc, že se mu nic nestane,“ napsala do diskuze například paní Miloslava.

Případem se kvůli podezření na týrání zvířete zabývají děčínští policisté. „V případě odsouzení hrozí pachateli trest odnětí svobody od šesti měsíců až do tří let. Policisté si v současné chvíli vyžádali lékařské zprávy a veškeré podklady a další informace. Případ dále prověřujeme,“ sdělila děčínská policejní mluvčí Petra Trypesová.

Lionell je na tom dnes lépe, stále ale nemá vyhráno.
Janě z Děčína někdo přiotrávil psa, ten teď bojuje o život

Pes Ronny přišel do útulku minulý týden se zlomenou čelistí, vykopanými zuby, poškozenýma očima, podlitinami a oděrkami. Po páteční kontrole je stabilně na antibiotické léčbě a bere léky na bolest.

„Krmit se musí několikrát denně z ruky po kouscích. Nemůže zatím pořádně kousat, fixační dráty bude muset mít zhruba měsíc. Oči, ucho i drobné rány se ošetřují také několikrát denně. Jedno oko vypadá lépe, druhé se snažíme zachránit, jak to jen jde,“ uvedla vedoucí útulku Eveline Jahelková.

Na zřejmé týrání psa upozornil v minulém týdnu strážníka Václava Němečka obyvatel Děčína. Anonym uvedl, že se majitel psa pohybuje po Tyršově ulici, ale přesně nevěděl, jak se jmenuje a kde bydlí.

„Prošel jsem pár míst a zeptal se na to několika lidí. Nakonec jsem se dostal do jednoho baráku a po chvíli z jednoho bytu vyšel muž. Když jsem na něj zkusil, jestli má pejska, úplně zbledl, zarazil se a říkal, že už jako nemá. A ten pes zrovna vyběhl a schoulil se do rohu,“ popsal strážník, který zvíře zachránil.

Blechy z labradora Chrise málem vysály život. Krev mu daroval jeho útulkový parťák Tony.
Na smrt vyhublého psa zachránili krevní transfuzí

Podle něj bylo evidentní, že je pes pomlácený. Strážník tak muže požádal o vydání dokladů, které k psovi má, a odvedl jej pryč. Než dorazila pomoc, všiml si také, že má pes vykopané zuby, protože začal krvácet z tlamy.

„Byl oddaný a rád, že mu někdo přišel pomoci. Psa odvezli na veterinu. Já jsem se pak dozvěděl veškerá poranění, napsal úřední záznam, udělal jsem fotodokumentaci a předal jsem případ policii. Pes byl evidentně ohrožený na životě,“ řekl Němeček.

Pes Ronny podstoupil operaci, nyní se léčí dál. Lidé mu mohou pomoci finančně. Příspěvky mohou posílat na číslo účtu 19-921402389/0800 s variabilním symbolem 3410142321. Při převodu je vhodné napsat jako zprávu příjemci „Ronny a týraná zvířata“. Příspěvky tak budou použity pouze na léčbu Ronnyho, případně jiná týraná zvířata.

Eveline Jahelková pracuje jako vedoucí děčínského útulku už 17 let.
Eveline Jahelková: Zákony na ochranu zvířat jsou podle mě pořád slabé