Na statku ve Skupicích u Postoloprt na Lounsku se opravdu rozjeli! Připravenu mají letos už druhou akci pro veřejnost a bude mnohem větší než ona premiérová. Tou bylo 1. března jednodenní Masopustní veselí. Občanské sdružení Stopy, o. s. , společnost Hydroclar, s.r.o. a Základní umělecká škola Louny pořádají od soboty 12. dubna do úterý 15. dubna také velkou akci Velikonoce na statku a Deník je jejím mediálním partnerem.

Svým rozsahem a dobou trvání půjde o největší akci tohoto druhu v Ústeckém kraji. A nic na tom nemění fakt, že pondělní a úterní program je určen pro školy, čímž je velká návštěvnost předem zaručena…

Součástí Velikonoc na statku bude například setkání lidí s příjmením Beránek, Slepička a Zajíček. Vyhlásit soutěž o nejlepší kraslici, velikonoční mazanec a nádivku se přímo nabízelo. Tahákem bude bezesporu křest medvědích dvojčat chovatele Jaroslava Kani z Veletic na Lounsku, jejichž kmotry se stanou známí herci z ještě známější filmové pohádky.

O programu

„Na celé Velikonoce na statku je připraven bohatý program zaměřený na velikonoční tradice, budou se plést pomlázky a malovat kraslice. Návštěvníci budou moci ochutnat velikonoční jídelníček, součástí setkání je i vzpomínaná soutěž o nejlepší mazanec, nádivku a kraslici. Bude možné prohlédnout si nově zrekonstruovaný statek s dobovými expozicemi, výstavu porcelánu ,Mare Stone' od Jany Marešová a užít si další bohatý doprovodný a kulturní program," láká Jindřiška Riedlová, členka výboru sdružení Stopy a ředitelka ZUŠ Louny.

Děti na statek ve Skupicích však dorazí už dnes, aby na čtyřdenní akci připravily, řekněme, součást kulis. „Společně pomocí techniky slámování vyrobíme ve skutečné velikosti postavy zemědělců, muzikantů, hospodyní, ale i zvířat. Prostě všeho, co by mohlo na statku žít," přibližuje, co žáky čeká, Jindřiška Riedlová. Kromě ZUŠ Louny, která na úterní vyrábění zajistila seno, slámu a drátěné kostry postav, se přihlásily například ZUŠ Teplice, ZUŠ Chomutov, ZUŠ Postoloprty, ZŠ a ZUŠ Libochovice a SpZŠ Louny.

Dobrou chuť!

Součástí setkání je soutěž o nejlepší mazanec, nádivku a kraslici. Soutěžící mohou přinést své výrobky v sobotu 12. dubna v době od 10 do 12 hodin přímo na statek čp. 4 ve Skupicích nebo v pátek 11. dubna mezi 14. a 17. hodinou do ZUŠ Louny zástupci ředitele Zdeňkovi Patrovskému.

Chovatelka Radka Šarkanyová s jedním z medvídků, jejichž křest je připraven v rámci programu Velikonoc na statku.„U mazanců a nádivky musí být přiložen recept, krátký pracovní postup a musejí být na nevratné podložce. Všechny výrobky pak musejí být viditelně označeny jménem výrobce, kontaktem a u dětí rokem narození. Věková hranice soutěžících není omezena. U mazanců a nádivek se hodnotí nejen chuť, ale i vzhled a celková úprava pokrmu," upřesňuje soutěžní pravidla Jindřiška Riedlová. Polovina výrobku je určena pro degustaci porotou a druhá zůstane na statku vystavena až do konce čtyřdenní akce.

Křest medvíďat

Jedinečnou částí programu v neděli 13. dubna bude křest medvíďat chovatele Jaroslava Kani. Pozor, čas se oproti tomu, jenž je uveden na plakátech, změnil. Křest začne už ve 12.30 hodin!

Kmotry medvědích dvojčat budou herci Michaela Kuklová a Miroslav Šimůnek, kteří se setkali při natáčení pohádek režiséra Zdeňka Trošky Z pekla štěstí a Z pekla štěstí 2.

Zajímavostí jistě je to, že Jaroslav Kaňa a jeho partnerka Radka Šarkanyová cvičí zvířata pro film a reklamu. Už nyní o medvíďata projevila zájem zahraniční produkce, která s nimi chce natáčet časosběrný dokument. Sourozenci mláďat medvěda karpatského jsou medvědi, s nimiž Václav Chaloupek natáčí pokračování večerníčků.

Návštěvníci Velikonoc na statku si zvířátek užijí opravdu požehnaně. Ve Skupicích spatří prakticky všechna, která k životu na statku patří.