Celý den pak neustále kontroluje, zda jí někdo nenechal vzkaz na sociálních sítích. „S přáteli komunikuji přes Facebook nebo přes aplikaci WhatsApp. Píšu i na Twitter a s kolegy navíc vyřizuji pracovní e-maily," říká Dana.

ZAČÁTEK ZPŮSOBILA MATEŘSKÁ

Přiznává, že tato lehká posedlost u ní začala, když byla před šesti lety na mateřské dovolené.

„Syn byl zpočátku dost nemocný a stávalo se, že jsem se třeba dva týdny nedostala ven. Doma jsem se v mezičase nudila a kamarádky byly daleko. Začaly jsme si psát nejprve na Facebook. Přidávaly jsme fotky dětí, nabízely nepotřebné oblečení nebo si vyměňovaly recepty," popisuje vystudovaná ekonomka.

V současné době je hodně pracovně vytížená, a tak přes mobilní telefon řeší i důležitější záležitosti. „Při jedné z pracovních cest na druhý konec republiky se mi stalo, že jsem telefon zapomněla doma. Vracela jsem se padesát kilometrů, protože jsem si neuměla představit, jak bez něj budu celý den fungovat," vzpomíná.

Psycholog Miroslav Hudec z České Lípy upozorňuje, že někteří lidé kvůli telefonu žijí spíše ve virtuálním světě a ten reálný už ani nevnímají.

„Platí to i o řadě dalších civilizačních výdobytků, které člověku usnadňují život. Lidé by je ale měli využívat moudře a střídmě. V opačném případě totiž dokáží velice zkomplikovat život. To když lidé dopustí, aby ony začaly využívat je," říká psycholog a dodává, že někdy dochází až k absurditám.

„Je to už nějaký čas, kdy jsem nechtěně zaslechl prázdninový rozhovor dvou malých slečen sedících na lavičce před panelákem. V jednom okamžiku už jim došly náměty ke klábosení, seděly, houpaly nohama. Jedna si pak povzdechla a řekla, že je škoda, že jí došel kredit, mohly si tak krásně pokecat," popisuje odborník.

NEBEZPEČÍ ZA VOLANTEM

„Přemýšlím, kolik lidí třeba už přišlo o život za volantem, protože si nedokázalo odepřít pokec i během řízení, nebo proto, že nezvládlo úzkost z představy, že když telefon nevezmou hned, stane se něco neodčinitelného," připomíná Hudec.

Kdo svému mobilu nedokáže vládnout a nechá se jím ovládat, udělal by podle psychologa nejlépe, kdyby se ho co nejrychleji zbavil.

„Přes všechny komplikace s tím spojené riskuje méně, než když si ho ponechá," zdůrazňuje.

Na nebezpečí zvýšené potřeby používat mobilní telefon při řízení poukazuje i dopravní psycholog z Ústí nad Labem Josef Seidlic.

„Z praxe víme, že riziko dopravní nehody se tím rozhodně zvyšuje," poznamenal Seidlic s tím, že vrcholem nebezpečí je současná móda lovu Pokémonů.

„Zažil jsem na vlastní kůži, jak se tito lovci motají po silnici a hledají nejlepší pozici, aby si ulovili dalšího neexistujícího Pokémona. To je již mánie, která nemá s normálním chováním nic společného," uzavírá psycholog Seidlic.