Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) varoval na čtvrtečním zasedání mosteckého zastupitelstva před dalším šířením nákazy koronaviru a jeho mutacemi. Vyzval k nošení respirátorů a dodržování hygienických opatření. „Viděl jsem pár mladých lidí, kteří leží na JIP a prosí o každý nádech. Skutečně to není sranda,“ prohlásil Schiller, který je mosteckým zastupitelem.

Zastupitelstvo ve čtvrtek 25. února hodnotilo a komentovalo epidemickou situaci. Z vyjádření politiků vyplynulo, že se přiklánění ke zpřísnění vládních opatření. Za klíčové považují zahájení masivního očkování a dostatečný přísun vakcín, kterých je ale v kraji stále nedostatek. „Očkuje se, ale málo,“ připustil hejtman, který kritizoval systém přídělů a dodávek z EU.

Lékař a zastupitel Daniel Drtík (ODS) upozornil, že město Most je připraveno vytvořit pro veřejnost očkovací centrum v tréninkovém sále sportovní haly. „To je dobrá zpráva, další je ale méně povzbudivá. Vázne dodávka vakcín,“ uvedl.

Sportovní hala Most.
Most představil plán na vybudování velkého očkovacího centra proti covidu

Podle primátora Jana Paparegy (ProMost) se po jednání s krajem upřesňuje podoba vnitřku velkého očkovacího centra. Drobné úpravy se ještě ladí. „Věřím, že to vykomunikujeme velmi rychle a začneme s přípravou, aby velkokapacitní očkovací centrum v Mostě bylo připraveno, jakmile budou k dispozici vakcíny,“ dodal primátor. Podle něj by si měl kraj s reakcemi na podněty z Mostu pospíšit, aby se centrum mohlo včas vybavit.

Hejtman namítl, že příprava centra není ve skluzu, protože plán uspořádání nového zařízení musí zohlednit i stavební a hygienické normy. Na prohlídce sportovní haly 28. ledna podle Schillera zaznělo, že velká vakcinační centra v kraji se otevřou pro veřejnost nejdříve v březnu. „Takže z mého pohledu je času stále ještě dost,“ řekl hejtman. Podle něj centra pro hromadné očkování v kraji v březnu nevzniknou, protože dodávka vakcín vázne. „Budeme rádi, a já v to doufám, že je otevřeme v dubnu,“ řekl hejtman. Přiznal, že kraj bojuje o každou dávku vakcíny. Vadí mu, že kraje nedostávají očkovací látku podle počtu obyvatel. Ve frontě nyní čeká v rezervačním systému několik tisíc lidí z Ústeckého kraje, zejména senioři v prioritní skupině.

Pomalé očkování podle hejtmana není dobré ani pro plánovanou vakcinaci učitelů, kterých je v kraji 13 500. Čekají lhůty se tak zřejmě prodlouží.

Kraji svazuje ruce i proměnlivost situace a čekání na další vládní opatření. „Jsme v nejistotě,“ dodal hejtman. Podle něj je třeba zachovat nouzový stav. Jeho případné nahrazení pandemickým zákonem označil ze nejhorší možnou variantu, která by oslabila boj s epidemií a zkomplikovala krizové řízení. Apeloval také na veřejnost, aby se nebála vakcíny AstraZeneca. Za dobrou ji označil i krajský předseda Sdružení praktických lékařů ČR a zastupitel Roman Houska (ODS). Odvolal se na konzultace s experty a na to, že ve Velké Británii je velmi žádaná. Zásadní problém je podle něj v tom, že v Ústeckém kraji není žádných vakcín dostatek.

Praktických lékařů je v kraji přes 300 a většina z nich je podle Housky na očkování dávno připravena. „Kdyby každý z nás naočkoval deset lidí denně, což je reálné, tak je to celkem tři tisíce dávek denně. Dokud nám ale stát prostřednictvím kraje vakcíny nedodá, očkovat nemůžeme,“ sdělil Houska.

Zasedání zastupitelstva v Mostě ve čtvrtek 25. února. Jednalo se hlavně o covidu.
Most začne testovat úředníky. Situace je vážná, řekli politici v respirátorech

Epidemie omezuje i jednání důležitých orgánů městské rady. Přestože Most plánuje velké investiční akce, kvůli nebezpečí nákazy se opakovaně nesešla městská komise regionálního rozvoje. Aby se agónie neprotahovala, v pondělí 1. března komise zasedne v největším sále radnice. „Jedná se o patnáct lidí, což není žádná legrace svolávat. I zasedání zastupitelstva je extrémně nebezpečné z hlediska pandemie,“ řekl člen komise a zastupitel Vlastimil Vozka (ProMost).

V Ústeckém kraji se plánují čtyři velkokapacitní očkovací centra:
Ústí nad Labem – Univerzita J. E. Purkyně
Most – Sportovní hala Most
Litoměřice – Areál výstaviště Zahrada Čech, pavilon G
Rumburk – Nemocnice v Podhájí

Kraj očekává 60procentní zájem o vakcinaci, což je asi 420 tisíc osob. V rámci vládní strategie a první priority musí naočkovat 38 tisíc osob a ve druhé pak 170 tisíc. Proočkovaných je už přes 26 tisíc lidí.