Právě s těmito čísly nyní přišla nezisková organizace Asekol ve svém environmentálním vyúčtování v souvislosti s množstvím zrecyklovaných elektrospotřebičů v tomto regionu. Ušetření uvedeného množství pitné vody totiž odpovídá vytřídění téměř 32 tisíc televizorů, 11 tisíc počítačových monitorů a 192 tun drobných elektrospotřebičů. Recyklací tolika spotřebičů Ústecký kraj ušetřil také například téměř 440 tisíc litrů ropy…

Pomoci může i jednotlivec

Analýza organizace Asekol tak potvrzuje přímý a pozitivní dopad zpětného odběru elektrozařízení na životní prostředí. Dokazuje navíc, že i jednotlivec může pomoci při ochraně ekosystému Země.

Aktuální tabulky.

Environmentální vyúčtování, které připravuje nezisková organizace Asekol, vychází z tzv. LCA (Life Cycle Assessment) analýzy, která hodnotí vlivy sběru, dopravy a zpracování televizorů, PC monitorů a od letošního roku nově i drobného elektra až do okamžiku finální recyklace. Výsledky Asekol přepočetl na ušetřenou energii, suroviny a vodu, a také na emise skleníkových plynů do ovzduší a produkci odpadu. V podobě certifikátů výsledky Asekol v těchto dnech rozesílá obcím, aby se každý občan mohl dozvědět svůj přínos ochraně životního prostředí.

Ušetření půldenní spotřeby elektřiny

Společnost Asekol sběrem a recyklací televizí, monitorů a drobného elektra v Ústeckém kraji jen za loňský rok uspořila například téměř 440 tisíc litrů ropy nebo 10 tisíc MWh elektřiny, což odpovídá spotřebě Ústeckého kraje za půl dne.

Aktuální tabulky.

„Environmentální vyúčtování jasně dokazuje, že získávání druhotných surovin recyklací elektroodpadu je pro životní prostředí mnohem šetrnější než těžba primárních surovin přímo ze Země," říká Hana Ansorgová, manažerka komunikace společnosti Asekol. „Už zpětný odběr a odborná recyklace jednoho televizoru totiž ušetří 2,9 litru ropy nebo 162,4 kWh elektrické energie," dodává Ansorgová. Televize a počítačové monitory přitom tvoří 78 % objemu zpětně odebraných elektrospotřebičů v rámci kolektivního systému Asekol, drobné elektrospotřebiče 22 %.

Přesto kraj skončil poslední

Ústeckému kraji se podařilo snížit produkci skleníkových plynů o 2,83 kg CO2 na obyvatele, což odpovídá množství, které vyprodukuje automobil při ujetí 18 kilometrů. Přesto kraj skončil na posledním místě.

Nejlépe dopadl Kraj Vysočina, kde se podařilo sběrem elektroodpadu za loňský rok například snížit produkci CO2 o 5,64 kg na jednoho občana. Na druhém místě skončil Zlínský kraj a na třetím Pardubický kraj.

Co je ASEKOL?

ASEKOL, s.r.o., je nezisková společnost, která od roku 2005 provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení.

Na základě zápisu vedeného u Ministerstva životního prostředí České republiky zajišťuje zpětný odběr elektrozařízení v oblastech výpočetní, telekomunikační a kancelářské techniky, spotřební elektroniky, nástrojů, hraček a vybavení pro volný čas a sport, přístroje pro monitorování a kontrolu a výdejní automaty (tj. skupiny 3, 4, 6, 7, 8, 9 a 10).

ASEKOL má uzavřeny smlouvy o zřízení míst zpětného odběru s 4 214 městy a obcemi a 2 568 opravnami a prodejnami elektro.

Další tisíce sběrných míst vznikly díky vývoji a instalaci různých druhů kontejnerů na drobná elektrozařízení.

Provozovaných více než 12 500 sběrných míst zajišťuje společnosti ASEKOL nejhustší sběrnou síť vysloužilých elektrozařízení ze všech kolektivních systémů v ČR i v Evropě.

V roce 2011 vybral ASEKOL od každého občana ČR průměrně 1,67 kg elektroodpadu.