Poprvé je tomuto tématu, starému jako lidstvo samo, věnován tak rozsáhlý prostor. Tanec vyjadřuje to, co námi hýbe od nepaměti ať jsou to radosti či strasti života, nespoutané extáze či svazující disciplína. Tanec není jen zájmová činnost nebo umění. Vždy se v něm odráží společenské podmínky, v nichž vznikl. Ale má i sílu tyto podmínky zároveň ovlivňovat. Ať už jde o vídeňský valčík nebo rock'n'roll, o moderní tanec či punk. V době svého vzniku s sebou přinesly nové druhy pohybu i změněné sociální poměry.

Jelikož zpochybňují překonané tradice, zpochybňují a porušují stávající konvence, experimentují nové taneční styly se společenskými rolemi či mění vztahy mezi pohlavími a generacemi .

Zatančete si!

Aby výstava, kterou můžete navštívit až do července příštího roku, učinila tanec přístupný naší zkušenosti, využívá znalostí a poznatků z mnoha oborů. Muzeum hygieny tak zve návštěvníky k pohybu parcourem tance, aby získali hlubší porozumění pro tančící osoby i pro pochopení člověka jako tančící bytost. Jsou tu tradiční exponáty i interaktivní instalace, filmy, umění a multimediální stanice, které cílí jak na hlavu návštěvníka, tak i na jeho končetiny.

Odraz fantazie či mocenských vztahů

Tanec často přináší fascinaci exotikou a taneční formy ovlivňují naše představy o regionálních tradicích. Mnohé tance byly vyvinuty právě pro to, aby podpořily kulturní zvláštnosti a národní identitu. Ale tanec demonstruje i společenské hierarchie.

To platí stejně tak pro baletní umělce na dvoře Ludvíka XIV., jako třeba účinkující v revue dvacátých let, ale také u současných tanečních forem, jako je například breakdance či flashmob.

V tanci jsou fantazie, pravidla i mocenské vztahy uváděny do pohybu, aby zanechaly své stopy v ostatních společenských oblastech.