„Nechceme nic podcenit, už jednou tu ke konfliktu, při kterém bylo zraněno několik lidí, došlo. Dnes se tu koná současně několik shromáždění. Se všemi organizátory je od rána v kontaktu antikonfliktní tým a všichni přislíbili pokojný průběh," uvedl v sobotu policejní mluvčí Daniel Vítek s tím, že prioritou policie bude zajistit, aby k žádnému konfliktu nedošlo.

V Duchcově se lidé vydali do ulic již potřetí. Poprvé to bylo v polovině května, kdy v Jižním městě brutálně napadla mladý manželský pár skupina Romů a na náměstí se na protest sešlo několik stovek převážně místních lidí.

V červnu pak protest zopakovala DSSS, ale účastníci jejího pochodu nedodrželi ohlášenou trasu a ve snaze dostat se na shromáždění Romů, zaútočili na policisty. Ti proti nim použili vodní dělo a slzný plyn a na obou stranách bylo několik zraněných. Padesátku příznivců nového hnutí Čeští lvi, která prošla městem před týdnem, místní lidé ignorovali a k akci se nepřidali.

Držte se trasy!

Shromáždění občanů a příznivců Dělnické strany sociální spravedlnosti začalo v sobotu před půl čtvrtou odpoledne na parkovišti na náměstí Jiřího z Poděbrad. Svolavatel akce a předseda duchcovské organizace DSSS Jindřich Svoboda vyzval několik stovek lidí, kteří se tu sešli, aby nevyvolávali konflikty s policií a drželi se povolené trasy pochodu.

Po půl čtvrté se průvod, ke kterému se cestou přidávalo množství místních lidí, takže jich nakonec byla téměř tisícovka, vydal na předem ohlášenou trasu.

Průvod tentokrát prošel celou trasu bez jediného incidentu. Organizátoři poděkovali účastníkům za účast a klidný průběh pochodu. Teď by měl být v Duchcově relativně klid. „Další akce zatím neplánujeme, vyčkáme, jak se bude chovat místní menšina a jestli dojde ke zlepšení bezpečnostní situace ve městě," uvedl před oficiálním ukončením akce její svolavatel Svoboda.

Duchcovské shromáždění bylo v sobotu jediné oficiálně ohlášené v Ústeckém kraji, na sociálních sítích se ale lidé svolávali také na náměstí dalších měst.

Dvě stě lidí v Děčíně

Na Masarykově náměstí v Děčíně se sešlo zhruba 200 lidí, mezi nimi bylo asi 40 pravicových radikálů. „Bylo to bez projevů i pochodu městem, jenom diskutovali," uvedla mluvčí policie Jana Matonohová. Poklidný průběh mělo shromáždění 40 obyvatel Varnsdorfu. Na akci tam přišli i čtyři pravicoví radikálové. Největší protesty v sobotu zažila Ostrava.