Motorkáři vypadají jako ostří hoši, ale jsou to dárci. „My na práci nejsme, ale máme peníze,“ řekne jeden z nich, když všichni sesednou z lesklých mašin a zamíří k přístřešku, kde místní ženy rozdávají občerstvení. V tu chvíli mladý motorkář vytáhne štos bankovek a nabízí je kolektivu. Po poradě s předáky Okrašlovacího spolku Stebno odchází jezdci tam, kde jsou peníze potřeba. "Kdysi tu žil jejich kápo, proto jsou tady. Mají přijet další. Možná jich budou stovky," říká u stanu hasičů chlap v montérkách.

Do odlehlé vísky na Lounsku, kterou 24. června zdevastovala vesnice, přijeli v sobotu 3. července znovu party záchranářů a dobrovolníků. Všude je hlavně spousta hasičů. Práce je stále dost. Ves teď potřebuje hlavně odborníky, řemeslníky a techniky na obnovu budov. Lidé shánějí střechaře, truhláře i sklenáře. Pomoc se snaží koordinovat Okrašlovací spolek Stebno, Člověk v tísni a Dobrovolnické centrum v Ústí nad Labem. Spolek komunikuje také přes Facebook, kam dává podrobnosti.

Stebno na Podbořansku v sobotu 3. července
Půl milionu do týdne. Lidé ze Stebna po bouři žádají o dotace na obnovu obydlí

V sobotu odpoledne dorazili i cukráři z obce Kryry, kteří předali místním velký dort. Přijel také hejtman Jan Schiller, který chce za Ústecký kraj prosadit pro Stebno další finanční pomoc. „Myslíme i na lidi, kteří nedosáhnou na pomoc od státu,“ řekl Deníku před stanem, kde státní úřednice řešily s lidmi žádosti o dotace na obnovu obydlí. Hospodářských budov se však tato dotace netýká.