Výtěžek z dražby, kterou pořádalo pražské Muzeum hygieny, je určený na pomoc předčasně narozeným dětem. Třicítka známých zpěváků, herců, hudebníků, ale i výtvarných umělců, módních návrhářů, špičkových lékařů nebo také kněz se pustila do zdobení bílých nočníků, dodaných Českým porcelánem v Dubí, s pořádnou vervou.

A na výsledcích to bylo znát. Už na výstavě hotových děl před dražbou v muzeu hodnotili návštěvníci skvělé a netradiční kompozice.

Více o vzniku akce: Nočníky z Dubí zdobil Troška, Pecková i Genzer

A kdo „zabodoval" nejvíce? Největší úspěch zaznamenala díla: „Pět vitráží", zpěváka a herce Tomáše Trapla (vydraženo za 60 000 Kč), „Statek pod lípou", což je olejomalba herečky Míši Kuklové (vydraženo za 47 000 Kč), nebo „Doňa Pipi", barevné dílo zdobené perlami, jehož tvůrcem je módní návrhář Osmany Laffita (zájemce ho koupil za 32 000 korun).

Aukci vedl herec a moderátor Petr Rychlý, zároveň autor jednoho z dražených děl, který svým obrovským nadšením a energií pomohl během napínavé dvouhodinové dražby získat pro nadační fond právě onu už zmiňovanou částku 360 500 korun.

Mohlo by vás zajímat: Kozí dráha letos nevyjede, problémy má i trať na Moldavu

Libuše Maxová