Na světě je druhá knížka s milými básničkami a veselými obrázky pro nejmenší, kterou vlastním nákladem vydal autor Jiří Bartoš z Litoměřic, povoláním vychovatel.

Komu se líbila prvotina „Vtipnou kaši k snídani", jistě nebude zklamán jejím pokračováním ve stejné notě které má název „Nemračte se na svět". Veršíky opět doprovází svěží obrázky mladého litoměřického kreslíře, studenta architektury Martina Bruzla.

Proč právě název Nemračte se na svět? „Vyjadřuje stejnou myšlenku jako název první knížky. Myslíme si, že dětské tváři nejvíce sluší úsměv," odpovídá Jiří Bartoš.

Nesmí chybět trocha toho humoru…

A co říká autor o novém titulu, jehož první vydání má náklad 1500 výtisků?

„Navazuje v mnohém na první knížku. Změna je v grafickém zpracování a také ilustrace jsou trochu jiné. Doufáme, že jsou to změny k lepšímu, ale to už necháme na posouzení čtenářům. Texty jsou většinou krátké, jednoduché a snadno zapamatovatelné. Samozřejmě máme rádi humor, tak i trochu toho humoru tam nesmí chybět.

Tentokrát se budeme snažit jít s knížkou více mezi lidi, opět se zaměříme na mateřské školy, kterým jsme ochotni vytvořit vyhovující finanční podmínky. Pokud se nám bude dařit podobně jako s první knížkou, kde se blížíme k dvěma tisícům prodaných výtisků, tak budeme spokojeni."

Distribuce? Probíhá opět vlastními silami

Druhá knížka byla podle jeho slov přijata s nadšením, protože její vydání záviselo na úspěšném prodeji prvotiny, u které proběhl už i dotisk. Distribuce probíhá stejným způsobem jako v minulosti, takže vlastními silami. Nemračte se na svět je k dostání opět v Knihovně Karla Hynka Máchy v Litoměřicích. A první výtisky již dorazily do některých mateřských škol a knihoven.

„Nejsem spisovatel, jen mě baví hrát si se slovy," líčí Jiří Bartoš, který se ještě vrací k dobrodružství, mnohdy asi nervy drásajícímu, jež autoři absolvovali s první knížkou. „Vydání a šíření první knížky považuji za vítězství, ale vydřené," konstatuje a pokračuje: „Lidí, kteří touží vydat vlastní knihu, je spousta, pouze nemají štěstí, já to štěstí měl. Základem úspěchu byla spolupráce s Martinem Bruzlem a jeho rodinou. Důležitá pro mě byla podpora rodiny a přátel. Nikdo z nás neměl tušení, jak to dopadne. Tím bych chtěl poděkovat všem za pomoc. Děkuji těm lidem, kteří si naši knížku koupili a tím nám pomohli vydat druhou.

Dnes naše říkanky a ilustrace znají tisíce dětí, protože jsme ji nabízeli především knihovnám a školkám. Velký dík směřuje do litoměřické knihovny, tam cítíme obrovskou podporu. Ta je pro nás nesmírně důležitá. Nemůžu zapomenout i na Deník, který nám dal po vydání první knížky velký prostor. Díky tomu jsme dostali pozvání do Domu dětí a mládeže v Děčíně na předvánoční trhy a ozvala se nám paní z knihkupectví v Žatci, která nám nabídla nezištnou pomoc. Potěšilo nás to."

Maily bez odezvy, ale i přání úspěchu z knihoven a školek

Šíření knížky zabere Jiřímu Bartošovi téměř veškerý volný čas, jsou to tisíce e-mailových zpráv. „Ty mnohdy zůstanou bez odezvy, což člověku někdy ubírá na optimizmu. Naopak jsou úžasné reakce pracovnic knihoven a školek, které nám přejí úspěch a pokračování v této činnosti," těší ho.

„Pokud za námi nestojí známé nakladatelství, je to znát, nemáme šanci proniknout do většiny knihkupectví, tím pádem i mezi lidi. Ale taková je realita a s tou jsme už dávno smíření. Podle názoru nakladatelů se knížky s dětskými říkankami nevyplatí tisknout a není o ně zájem. Je pravda, že dnes lidé přemýšlejí, za co utratí své peníze a knížky pro děti na předních místech pomyslného žebříčku asi nejsou. Naše zkušenosti ukazují, že zájem trvá, ale bohužel se na každém kroku setkáváme s nedostatkem financí," uzavírá autor básniček a zároveň vydavatel.

A co zkusit jiný žánr? „Co se týká vydání knihy jiného žánru, je to ve hvězdách. Jistý nápad existuje, ale realizaci zatím ponecháváme osudu."

O autorech

JIŘÍ BARTOŠ (1966)

Narodil se v Bílovci a dětství prožil ve Studénce. Od roku 1989 žije v Litoměřicích, pracuje jako vychovatel.

MARTIN BRUZL (1988)

Narodil se v Litoměřicích, kde absolvoval Základní uměleckou školu pod vedením Jana Choury. Jeho oblíbenými ilustrátory jsou Jim Davis a Stan Lee. V současné době žije v Litoměřicích. Studuje obor architektura a stavitelství na ČVUT v Praze.