Co si vlastně obecně prospěšná společnost s jednoznačným názvem dala za úkol?

Založena v roce 2012 v Ostravě

„Společnost Kola pro Afriku, o.p.s. byla založena v roce 2012 v Ostravě. Inspirací se staly charitativní organizace Jole Rider a hnutí Bicycles for Humanity, stejně tak také osobní zkušenosti zakladatelů českého projektu. Jejím posláním je prostřednictvím iniciativy české společnosti, umožnit dětem v Africe cestu ke vzdělání. Tuto cestu dětem umožní kola, která darují lidé v České republice. Kola přivezená do Afriky podpoří celkovou gramotnost a větší možnost pracovního uplatnění, zvýšení občanského statutu lidí v Africe. Společnost funguje na principech dobrovolnictví, spolupráce a vlastní iniciativy lidí v České republice. Výběr kol a jejich cesta do africké Gambie je příležitostí pro naplnění cílů, které se získanými zkušenostmi považujeme za stěžejní cíle celého projektu," představuje se společnost na internetových stránkách s adresou www.kolaproafriku.cz.

Zatím bylo vybráno přes 7000 kol

„Během jednoročního fungování společnosti se podařilo vytvořit přes 70 sběrných míst po celé České republice, zapojit nespočetné množství dobrovolníků, uspořádat desítky přednášek, vybrat přes 7000 kol, vytvořit centrální sklad v Ostravě Koblově a zahájit spolupráci s občanským sdružením Nová Šance, jejíž klienti jsou lidé po výkonu trestu a nyní někteří z nich pracují pro Kola pro Afriku, čímž se snažíme podpořit jejich začlenění do běžného života. Spolupracujeme se školami na benefičních projektech, s ostravskými kulturními zařízeními, spolky a organizacemi. Nemalou spolupracující skupinou jsou dopravní společnosti, které bezplatně kola převážejí ze sběrných míst do centrálního skladu a podobně.

Kola se postupně sváží do centrálního skladu, odkud se následně expedují do místa určení, tedy do africké Gambie. Tam jsou kola rozdělována podle předem daných kriterií, což je vzdálenost do školy a také prospěch žáka. Žákům jsou kola za drobný poplatek pouze zapůjčena, nestávají se jejich majetkem," píše se na webu Kola pro Afriku.

Osm sběrných míst v Ústeckém kraji

Rozhodli jste se pomoci a darovat kolo, které nepotřebujete? V Ústeckém kraji po založení společnosti vznikla dvě sběrná místa, v Žatci a v Terezíně. V prvním případě ho zprovoznila paní Eva Truksová, druhé sběrné místo funguje v Automuzeu v Terezíně. Další postupně vznikla na tenisových kurtech v Březně u Loun, přímo v Lounech je kontaktní osobou pro sběrné místo trenér cyklistiky Lukáš Božovský. Kola můžete dodat i do Cyklo Pointu Most, Základní školy Dr. Miroslava Tyrše v Děčíně nebo do Půjčovny a cykloinfa U hvězdárny v Litoměřicích. Zatím poslední otevřené sběrné místo v Ústeckém kraji najdete od října loňského roku na Základní škole Palachova v Ústí nad Labem.

V kraji tedy v současnosti můžete kolo odevzdat již na osmi místech. Podrobné kontakty, včetně provozních dob sběrných míst, jsou na již vzpomínaném webu

Vznikají spontánně a nezištně

Sběrná místa po celé České republice začala vznikat spontánně. Lidé, kteří mají chuť a potřebu pomáhat, začali společnosti Kola pro Afriku nabízet spolupráci při sběru kol. Sběrná místa tedy vznikají zároveň i nezištně. Lidé, kteří se o sběrné místo starají, tak činní bez nároku na finanční ohodnocení.