Její podnikaní, spojené mnoho let především s výrobou svíček ze včelího vosku, ji přestávalo bavit.

„Byla jsem rozhodnutá s ním seknout," říká Andrea Novotná z vísky Dubičná na hranici dvou krajů, kterou najdete poblíž Úštěka. Naštěstí to neudělala. Může za to její kamarádka Kateřina Svobodová.

Přemluvila ji a společně letos v březnu založily společnost s ručením AnnKas. Přihlásily svůj projekt včelí farmy do soutěže Rozjezdy roku a porota ho v krajském finále označila za nejlepší.

Od dvou včelstev k jednomu tisíci

Jejich cíle vskutku nejsou malé. Chtějí vybudovat včelí farmu o 1000 včelstvech, vzdělávací a výrobní společnost vyrábějící včelí produkty i bylinné a přírodní výrobky. „V úštěckém regionu je velká nezaměstnanost okolo 20 procent a my bychom rády vytvořily sociální podnik, který bude podporovat rozvoj našeho regionu," svěřují se Andrea a Kateřina.

„S těmi včelstvy musíme pochopitelně postupně. Obě jsme se shodly, že začneme na pěti stovkách. Chceme zaměstnat včelaře, už se nám nějací hlásili," řekli Deníku.

A začínají vlastně od piky. „Dvě nová včelstva manžel právě zakoupil, vypadají dobře, docela silná," dodává Andrea.

O sociálním podniku

Obě ženy podle svých slov se už přes pět let zabývají osobami znevýhodněnými na trhu práce, prošly několika projekty, které pro tuto cílovou skupinu samy napsaly, zrealizovaly a administrovaly.

„Právě vzhledem k velké nezaměstnanosti chceme tímto způsobem podpořit region. A celkově se nám líbí i koncept sociálního podnikání, kdy se lidé musí naučit, že jde o jejich podnik. Pak mají k zaměstnavateli jiný přístup," tvrdí Andrea a Kateřina.

Projekt včelí farmy, sociálního podniku, má zpočátku vytvořit sedm pracovních míst. „K tomu my dvě. A do budoucna nás může být třináct. Samozřejmě záleží na tom, jak se nám bude dařit. A když se nám bude dařit ještě lépe, tak už je to jedno. Čím více lidí z regionu zaměstnáme, tím více mu pomůžeme. Musíme však ty lidi uživit," mají dámy jasno.

Padly si do oka

Za to, že se daly dohromady, prý může jejich bývalá zaměstnavatelka. Potkaly jsme se jako koordinátorky jednoho projektu pro dlouhodobě nezaměstnané.

„Staly se z nás kamarádky a od té doby jsme pořád spolu. Přerostlo to v něco víc, než je jen kolegiální vztah. Postupně jsme přecházely z jednoho projektu do druhého. Potom jsem založila neziskovou organizaci v Úštěku a Káťa mi pak v ní pomáhala opět v rámci projektu a ve vedení neziskovky," vypráví Andrea.

„Jeden den jsem přišla a řekla, že mě nebaví dělat všechno samotnou. Že s podnikáním, se kterým jsem začala už v roce 1998, seknu. Dospěla jsem k názoru, že dál už fakt ne! A Káťa řekla: Ty jsi blbá, máš něco rozjetého… Tak jsme to rozjely spolu," směje se.

A tak jsou Andrea Novotná a Kateřina Svobodová společnice. Jak se o starosti spojené s podnikáním dělí?

„Momentálně děláme vlastně obě všechno. Ale do budoucna Káťa bude mít zaměstnance, zahraniční obchod a propagaci, marketing celkově. Je velký kreativec, umí vše hezky naaranžovat. Tohle bude její doména. Já mám na starosti marketing a obchod v Česku, výrobu a včely," popisuje Andrea.

Pomocníky jsou ti nejbližší

Pomáhají i její nejbližší, šestnáctiletá dcera Andrey a sedmiletý syn. „Chovají se úžasně. Když jsem nestíhala, děti zaskočily při výrobě i v domácnosti. Samozřejmě musím zmínit manžela, Slávek je tak trpělivý člověk."

Kateřina prozradila, že ještě vdaná není, ale s přítelem se ke svatbě chystají. Ani ona chválou nešetří.

„Když potřebuji ohledně naší práce radu, jestli se mu to či ono líbí, nebo zda by něco změnil, dá mi ji. Má nadhled, protože přece jenom já jsem v tom víc zabředlá. Naposledy nám pomáhal stříhat video, které jsme natočili," dokládá, že podnikatelky přece jen nejsou na všechno samy…

Sázejí na originalitu

Výrobky jejich firmy jsou podle podnikatelek jedinečné v mnoha aspektech.

„Většinou na trhu vidíte jednobarevné svíčky ze včelího vosku a my stáčené i odlévané svíčky namícháme barevné. Přírodní materiály si budeme k výrobě dodávat samy, ať už jde o bylinky, včelí produkty budeme zpracovávat z vlastních včelstev. Vyrábíme podle starších receptů a ručně, ne v megalomanském stylu: Nakoupíme stroje a všichni takhle pojedou! To opravdu ne! Pochopitelně, stroje potřebujeme na výrobu vlastních mezistěn do úlů a na stáčení medu, ale ostatní výroba je ruční," ujišťují.

Stejně jako vylučují, že by kvůli ruční práci byly jejich produkty dražší.

„Ruční opravdu automaticky neznamená dražší. Když se dnes podíváme na bio výrobky a podobně, ty jsou drahé samy o sobě a myslím si, že u spousty věcí jsme schopny se dostat cenově ještě pod ně. Protože dokážeme ušetřit na materiálu, nemáme žádné zbytky. A to je ten základ," odhalují kouzlo. Jak jednoduché, co říkáte?

Snaží se navrhovat, vylepšovat výrobky, které by zákazníka přilákaly. „Abychom neměli jen standardní tvary, jako je kostka nebo jehlan. Prostě, aby se líbily," vysvětluje Kateřina.

Největší odbyt svých výrobků mají v Čechách a nepočítají s tím, že by se situace v budoucnu změnila.

„Samozřejmě Čechy jsou pro nás základ. Chtěli bychom naučit lidi u nás, aby si naše výrobky kupovali. Naivní, že? Uvidíme, jak se nám to podaří. Ale bránit se vývozu určitě nebudeme kde se objeví další možnosti, tam půjdeme."

Kde nacházejí inspiraci

Andrea s Kateřinou právě absolvovaly kurz k parafínovým svíčkám, ale vyrábět je prý nebudou. „Inspirovalo nás to, ale chceme poznatky uplatnit při výrobě svíček ze včelího vosku. Myslíme si, že to bez problémů půjde," tvrdí. Už nyní Annkas nabízí přes sto druhů svíček.

A Kateřina ještě připojuje: „Máme spoustu nápadů. Musíme si je ale šetřit, abychom mohli postupně uvádět novinky. Přišli jsme také na to, že bychom mohli dávat na svíčky obtisky."

Finance pro vítěze? Na včelstva

Realizace projektu včelí farmy jako sociálního podniku bude vyžadovat značnou investici. Kromě podpory od pořadatele Rozjezdů roku dámy získaly i finanční prostředky, 40 000 Kč. Na co půjdou?

„Na včelstva, protože včelí farma bez včel nemůže existovat. Objednávali jsme si desatero a až přijdou peníze, budeme pokračovat. Využíváme služeb včelařů, vykupujeme vosk, med. Chceme jim v budoucnu nabídnout i včelařské potřeby, výměnu mezistěn, až si je budeme vyrábět sami," líčí Andrea Novotná.

Začne celostátní hlasování!

Smělý projekt včelí farmy a sociálního podniku z Dubičné není nereálný. Autorky jej mají promyšlený a rozpracovaný, zúročily v něm svoje předchozí zkušenosti. Přesvědčily jím i odbornou porotu v regionálním finále soutěže Rozjezdy roku 2015.

Díky veřejnému hlasování na internetu může získat projekt Andrey Novotné a Kateřiny Svobodové další vavříny a tudíž i další podporu pořadatele celorepublikové soutěže a jeho partnerů.

Během června totiž poběží celostátní hlasování na www.rozjezdyroku.cz Ideální příležitost podpořit včelí farmu AnnKas v boji s ostatními finalisty!