Malý vánoční trh lze navštívit každý adventní víkend také na hradě Scharfenstein. Trh sám o sobě je sice jen malý, s necelou desítkou vánočních stánků, ale výlet na zdejší hrad se vyplatí i díky muzeu, které se v něm skrývá. Najdete tam mimo jiné stálou výstavu tradičních dřevěných krušnohorských vánočních ozdob a hraček (muzeum je otevřené do 18.00 hodin).

Přímo v Drážďanech můžete každý den zavítat na středověký adventní trh na nádvoří Stallhof drážďanského Rezidenčního zámku. Vůně dokonale kořeněného grilovaného masa, vánočního punče a svařáku návštěvníky přímo vtáhne jedním ze tří vchodů na nádvoří bývalé zámecké stáje na opravdový středověký spektákl.

Nepřístupné sklepení ožije trhem

Na zámku Colditz bývá vánoční jarmark každoročně v klenutých prostorách zámeckých sklepení, které během roku nejsou veřejně přístupné. Koupit se tu dají například ručně vyrobená mýdla či čaje namíchané zámeckým apatykářem. Také je zde po dobu trvání trhu otevřena kavárna, ve které zaměstnanci zámku prodávají kávu a vlastnoručně upečené koláče a vánoční cukroví.

Zámek Colditz leží v trojúhelníku mezi městy Drážďany, Chemnitz a Lipsko.

Pro netradiční dárky do Schlettau

Malý, leč malebný je rovněž vánoční trh o třetím adventním víkendu na zámku Moritzburg, kde se současně koná výstava o česko-německé filmové pohádce Tři oříšky pro Popelku. Vinařství na zámku Wackerbartch chystá na tento víkend vánoční trh s exkluzivními výrobky ze saských manufaktur. Nebudou chybět vína a chutné regionální speciality. Pro děti je přichystána kreativní dílna, kde mohou po celý den vyrábět vánoční dárky a ozdoby.

O tomto víkendu se koná vánoční trh rovněž na zámku Schlettau. Vstup do zámku stojí v tento den o 50 centů více než normálně (tj. 5 euro). Na trhu jsou k dostání historické řemeslnické produkty, mnohé z nich úspěšně aspirující na nápadité vánoční dárky. Ve vinném sklípku je zřízena kavárna se štolou a vánočním cukrovím. Zámek Schlettau leží na saské straně Krušných hor (Erzgebirge) a je otevřen celou zimu.

Všechny zmíněné zámky jsou během adventních trhů otevřeny a návštěvníci si tak mohou prohlédnout výstavy v jejich vnitřních prostorách.