Přinejmenším o tři desítky se v neděli večer rozšíří řady osobností, které od prezidentů samostatné České republiky obdržely vyznamenání u příležitosti oslav 28. října. Tedy pokud Miloš Zeman dodrží svůj nastolený trend – doposud rozdával každý rok průměrně 33 medailí a řádů.

Pro vyznamenání by se měli dostavit například hitmaker Michal David, bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková či tenista Radek Štěpánek, který tento měsíc ukončil kariéru.

Zeman podle svých slov ocení i velitele protinacistické odbojové organizace Obrana národa, československého premiéra Antonína Švehlu či tři vojáky, kteří letos v létě padli v Afghánistánu.

Osobnosti regionů: TGM byl nejlepším prezidentem. Gottwald nejhorším

Celkem si vyznamenání u příležitosti 28. října odneslo od roku 1995 (kdy Václav Havel po schválení příslušného zákona oceňoval poprvé) už 814 osobností.

Nejvíc jich ocenil Havel, v průměru rozdával 53 medailí a řádů za jeden ceremoniál. Výrazně se vymykal „osmičkový“ rok 1998 s 89 vyznamenáními.

Naopak jeho nástupce Václav Klaus byl velmi úsporný. Uděloval v průměru 23 metálů za rok. Jejich počet mírně navýšil jen v „osmičkovém“ roce 2008.

Zdroj: Deník Data / Aleš Vojíř a David Valenta

Co se týče jednotlivých skupin držitelů medailí a řádů, relativně nejvyšší šanci uspět mají herci, zpěváci a další umělci. Obdobně – a to bez ohledu na jméno prezidenta – bodují i sportovci.

První republika na zámku. Bučovičtí uspořádali kloboukové odpoledne ve stylu dvacátých a třicátých let.
Jak jsme se změnili: Češi, Moravané a Slezané 1918-2018

Naopak medaile za hrdinství se v poslední době udělují spíše spoře. Což pramení z faktu, že válka skončila už před 73 lety. A že vyznamenáváni jsou především vojáci, kteří bohužel zahynuli při zahraničních misích. To je i případ zmíněné trojice, která padla letos v létě v Afghánistánu.