Na dobrodružný výlet do podzemí zve v sobotu štola Lehnschafter v Mikulově. Koná se zde Hornický den spojený se setkáním majitelů důlních lamp.

Program u mikulovské štoly začne ve 12 hodin, návštěvníci se musí připravit na chladné klima v nitru krušnohorského masivu. „V dole je konstantní teplota 9 stupňů, takže v létě se návštěvníci příjemně ochladí a v zimě je lepší se přiobléknout,“ říká Pavel Chaloupka z České speleologické společnosti, která štolu v Mikulově spravuje.

Průvodce Alexej Tehlár na Štole Martin v Krupce.
Krupka bude napodruhé zkoušet zápis do UNESCO, sází i na Štolu Starý Martin

Provozovatelé štoly lákají nejen na prohlídku samotnou, ale i na doprovodný program. „Lidé se budou moci seznámit s historickými řemesly, dozvědět se něco o tajemnu spojeném s podzemím a také o mineralogii,“ dodal Chaloupka. „Akci ukončíme po setmění společným rozsvícením hornických svítidel a pochodem po okolí,“ vysvětlil. Vstup je zdarma.

Oblíbená je mezi turisty také štola Starý Martin, jedno z nejvýznamnějších děl krupského revíru. Otevírá severozápadní část žíly Lukáš, která kdysi náležela mezi zásadní cínové rudní žíly a se svou směrnou délkou 2 km byla nejdelší ve střední Evropě.

„Štoly znám. Vím o jedné nepřístupné v Dubí nad nádražím. Kyvadlo mi ukázalo, že tam je ukrytá vojenská technika Wehrmachtu. Musím to tam prozkoumat,“ řekl hledač pokladů Jiří Lorenc z Teplic.

Štola Lehnschafter v Mikulově
Mikulovskou štolu Lehnschafter najdete i v encyklopedii