Ještě není všemu hlasování konec. V následujících týdnech, až do 10. října, můžete podpořit svého favorita ve finále celostátní ankety Strom roku 2013. Svého zástupce v něm mají i Ústecký kraj a Liberecký kraj. Jste-li správní patrioti, právě teď byste měli podpořit svým hlasem lípu v KrupceUnčíně nebo dub ochránce ve Višňové. Ve finále soutěže, jejímž partnerem je i Deník, je celkem 12 stromů.

Anketa je charitativní akcí, a proto je hlasování zpoplatněné. Zasláním DMS nebo podpisem na hlasovací arch zároveň přispějete na odborná ošetření finalistů, výsadby v jejich okolí nebo výrobu informačních materiálů o těchto stromech. V čele ankety je prozatím Skalecký buk v Mníšku pod Brdy následovaný lípou z Poběžovic a Vejdovou lípou z Pastvin. K 8. srpnu byl dub ochránce z Višňové na 9. a lípa v KrupceUnčíně na 11. místě. O vítězi ale není zdaleka rozhodnuto, takže hlasující nyní mohou ještě všechno změnit. Všechny důležité informace o soutěži Strom roku 2013 jsou dostupné na www.stromroku.cz.

Dub ochránce

Dub ve Višňové na Liberecku je starý 150 let a obvod jeho kmene měří 428 cm.

„V roce 2010 postihla Višňovou katastrofální povodeň. Řeka Smědá se vylila z břehů a nejvíce udeřila v části obce zvané Víska. Pod vodou zde bylo 42 domů z celkových 65. Voda s sebou vzala auta, stromy a další materiál. Proti naplaveninám se však postavil mohutný dub. I když utrpěl četná zranění, odolal a nespadl. Mnoho hrázděných domů v jeho blízkosti vděčí dubu za to, že ještě stojí, protože ne všechny domy měly takové štěstí. Strom zachránil život také manželskému páru se psem, který přežil na střeše jednoho z domů. Místní obyvatelé ho i proto nazývají „Dubem ochráncem" a doufají, že jeho službu již nikdy nebudou potřebovat. K optimismu nás vede výstavba protipovodňové hráze, která v jeho blízkosti v současné době probíhá," napsali do přihlášky do letošního ročníku soutěže navrhovatelé, jimiž jsou obec Višnová a občanské sdružení Víska.

Vzdorující lípa

Lípu, která stojí v Krupce Unčíně na Teplicku s největší pravděpodobností vysadili na přelomu 17. a 18. století. Dnes má obvod kmene 636 cm. V raném věku zažila a přežila bitvu čtyř císařů francouzského, rakouského, pruského a ruského nazvanou podle nedalekého Chlumce.

„Od napoleonských válek až do konce druhé třetiny 19. století poskytovala lípa stín zákazníkům poštovní stanice, u níž se přepřahávali koně táhnoucí poštovní vozy na hřeben Krušných hor po trase Vídeň Praha Drážďany Berlín. Pod stromem odpočívali až do začátku 20. století také hosté nedalekých teplických lázní, kteří se tímto směrem vydávali na blízký hrad Kyšperk. Oceněníhodné je zejména hrdinské vzdorování lípy útrapám dnešní doby znečištění vzduchu, automobilové dopravě i výstavbě komunikací," dočteme se v příběhu stromu od občanského sdružení Zdraví pro Krupku.

Změna pravidel

Oblíbenou anketu letos již podvanácté pořádá Nadace Partnerství. „V letošním roce jsme poprvé změnili pravidla ankety. Znamená to, že nově každý, kdo pošle konkrétnímu finalistovi DMS nebo zakoupí hlasovací arch, zároveň přispěje na péči o tento strom nebo o stromy v jeho okolí. Pokud se tedy podaří pro strom nasbírat dost hlasů, budou mu moci navrhovatelé například dopřát ozdravnou kúru nebo v jeho blízkosti vysadit další stromy," říká koordinátorka ankety Hana Rambousková z Nadace Partnerství.

Jak strom podpořit?

Můžete zaslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS STROM1-12 (dle čísla přiděleného každému stromu) na číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč, stromy obdrží 27 Kč. DMS STROM4 je tvar SMS, jíž můžete dát svůj hlas dubu ochránci z Višňové, pro lípu v KrupceUnčíně je to DMS STROM12.

Druhou možností je sbírat hlasy na zpoplatněné hlasovací archy, které umožňují zapojit do ankety větší množství lidí. Cena jednoho archu je 60 Kč a vejde se na něj 20 podpisů. „Rozhodování o Stromu roku 2013 potrvá až do 10. října. Výsledky vyhlásíme 18. října u příležitosti oslav Dne stromů. Vítězný strom kromě titulu navíc získá arboristické ošetření od firmy Prostrom Bohemia, poukaz na zahradnickou realizaci od společnosti Garpen a bude reprezentovat Českou republiku v mezinárodní anketě Evropský strom roku," uvádí Hana Rambousková.

Proč tu anketa je

Cílem ankety Strom roku je pomoci pečovat o stromy v regionech, ale také upozornit na zajímavé stromy jako na přírodní i historické dědictví, které je potřeba chránit. Mezi finalisty jsou památné stromy úctyhodného věku opředené pověstmi i stromy, které poskytují úkryt milencům nebo ochraňují obyvatele ve své blízkosti před povodní.

V průběhu dvanácti let, během nichž anketu Nadace Partnerství pořádá, obdržela více než 1000 návrhů na Strom roku a do hlasování se zapojilo více než 436 tisíc lidí. Hlasující v anketě přispěli na výsadbu a ochranu stromů v naší zemi částkou větší než 1,8 milionu korun. Úspěšný model ankety se nadaci podařilo zavést také do dalších evropských zemí. Vítězové národních kol v těchto zemích pak postupují do mezinárodní ankety nazvané Evropský strom roku.

Anketu Strom roku 2013 spolufinancuje Státní fond životního prostředí ČR ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí.