Vůně svařeného vína a perníčků, blyštivé ozdoby, hořící svíčky, a k tomu všemu přeplněná náměstí nadšenými návštěvníky. Kdo by neznal atmosféru vánočních trhů ve velkých městech na severu Čech nebo v nedalekých německých Drážďanech či Berlíně.

Poklidná sváteční setkání ovšem budou i letos doprovázet zvýšená bezpečnostní opatření. V ulicích se objeví policisté se samopaly, v německých pak navíc i betonové bariéry.

Už více než dva roky platí v České republice první stupeň ohrožení terorismem. Vyhlášený je od března 2016, kdy metro a letiště v Bruselu paralyzovala série teroristických útoků.

Večer pro Tiché tlapky 2018.
Vybrali skoro půl milionu. Večer pro tiché tlapky zaznamenal nový rekord

„V současné chvíli nemáme žádné informace, které by směřovaly k přímému ohrožení v souvislosti s vánočními svátky. Přesto budou policisté dohlížet na místa s větším počtem účastníků,“ říká náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. Míru dohledu a zabezpečení si pak za každý kraj stavuje policie sama.

SITUACE NA SEVERU ČECH

„Obdobně jako v uplynulých letech připravujeme adekvátní bezpečnostní opatření, která přizpůsobíme a naplánujeme vždy podle konkrétní situace a charakteru ohlášené akce,“ doplňuje krajská policejní mluvčí Šárka Poláčková.

Vedle vánočních trhů se policisté chystají střežit také obchodní centra, koncerty či náměstí během rozsvícení vánočních stromů. „Vždy úzce spolupracujeme s orgány místní samosprávy a s obecní policií,“ zmiňuje Poláčková.

Součástí policejní ochrany na severu Čech jsou i specialisté z tzv. prvosledových hlídek. Ti mají k dispozici balistické vesty, přilby, štíty, samopaly i útočné pušky. V každém okrese v Ústeckém kraji je jedna taková hlídka připravená k akci 24 hodin denně. Ústí, Teplice a Most mají hlídky dvě.

V ulici U Kostela ležel opilý muž na dlažbě a vůbec nebyl schopen se sám o sebe postarat.
Před svátky přibylo v ulicích opilců. Řeší je ústečtí strážníci

Krizový rok 2016 vygradoval v prosinci v Berlíně. Tehdy do lidí najel náklaďákem na náměstí Breitscheidplatz islámský terorista a dvanáct jich zabil. Od té doby se tak trhy potýkají také s technickým zabezpečením. V samotném Berlíně se letos koná devadesát vánočních trhů, několik z nich obehnaly těžké klecové zátarasy a betonové bariéry.

Podobně je tomu na nejstarším německém trhu Štrýclmarkt na náměstí Altmarkt v Drážďanech, který se slavnostně otevřel ve středu a potrvá až do Štědrého dne.

„Náš osvědčený bezpečnostní koncept každým rokem přizpůsobujeme a rozvíjíme. Letos jsme zavřeli jižní pruh ulice Wilsdruffer Strasse po celou dobu konání trhů. Kvůli tomu je podzemní parkoviště pod náměstím Altmarkt přístupné pouze ze směru Pirnaischer Platz,“ upřesňuje zejména pro řidiče vedoucí odboru hospodářského rozvoje Drážďan Robert Franke.

KOVOVÉ BARIÉRY OD IZRAELSKÉ FIRMY

Právě podél ulice Wilsdruffer Strasse na straně vánočních trhů pak Drážďany, stejně jako v minulých dvou letech, umístily betonové dálniční bloky. U dvou vjezdů na náměstí Altmarkt zase město nainstalovalo mobilní průjezdy, které nakoupilo za 150 tisíc eur.

„U zbývajících vjezdů máme nové, vodou naplněné bariéry, tzv. indutainery, a rovněž mobilní protivjezdové bariéry, které jsme poprvé použili letos v srpnu při městských slavnostech,“ podotýká Pavla Kopecká z marketingového oddělení města Drážďany. Protivjezdové bariéry jsou z kovu a vyrábí je specializovaná firma na severu Izraele.

Filmovou pohádku opět připomíná výstava v zámku Moritzburg, kde se točily některé scény, v sousedním Sasku.
FOTO: Lidé z Ústeckého kraje cestují za milovanou Popelkou na zámek Moritzburg

Jako každý rok je na trzích přítomná policie s mobilní stanicí, Červený kříž, soukromá bezpečnostní služba i městská policie. O adventních víkendech se v drážďanských ulicích objeví také čeští policisté, kteří pomáhají zejména v případech kapesních krádeží.

„Co se batohů a tašek týče, neexistují žádná omezení. Nejsou plánovány žádné kontroly tašek a kabelek či jiných zavazadel,“ doplňuje Kopecká. Do srubu městské policie na náměstí Altmarkt mohou návštěvníci odevzdávat nalezené věci nebo se obracet se svými dotazy.

Na trh vlakem. Ušetříte eura i nervy

Autem nebo vlakem? To je otázka, kterou si kladou tisíce lidí ze severu Čech. V drážďanské metropoli probíhají nejstarší a nejpopulárnější vánoční trhy v Německu a podívat se sem patří k tradičnímu rituálu. Existuje několik možností, jak se do Drážďan dostat.

Pokud zvolíte auto, Susanne Arens z marketingového oddělení města Drážďany doporučuje zaparkovat ho mimo centrum. „Na nejdůležitějších příjezdových cestách jsou k dispozici bezplatná parkoviště (P+R) s dobrým přístupem k veřejné dopravě. Vzhledem k nákupnímu předvánočnímu shonu ve městě se během vánočních trhů může stát, že všechna místa v centru budou obsazená,“ upozorňuje Arens.

Prodej vánočních stromků. Ilustrační snímek.
Nejzelenější, nejkošatější, nejlevnější. Začíná honba za stromečky

Během adventu zřídilo město bezplatné parkoviště s označením P+R Messe Dresden u drážďanského výstaviště. „K dispozici bude 800 parkovacích míst a vzhledem k takto vysokému počtu míst tu lze vždy s jistotou zaparkovat,“ míní Arens.

Do centra města jezdí MHD, v případě pěší chůze trvá cesta asi půl hodiny. Pokud máte pevné nervy, stovky parkovacích míst jsou, i přes riziko obsazenosti, k dispozici též v blízkosti vánočních trhů v srdci Drážďan. Průměrně lístek vyjde na 5 až 10 eur.

Pohodlnějším způsobem dopravy je jízda vlakem. Na regionální příhraniční dopravu i na městskou dopravu v Drážďanech platí síťová jízdenka Labe-Elbe. Pro jednu osobu s dvěma dětmi vyjde na 270 korun, skupinová pro pět lidí na 580 korun. Letos pak České dráhy (ČD) pro cesty na trhy do Saska vypravují speciální vlaky.

„O víkendech lze pro cestu z Ústí a Děčína do Drážďan využít i zvláštní spěšné vlaky Vánoční kometa, z Ústí odjíždí v 9:16 a z Děčína v 9:36 s příjezdem do Drážďan v 10:21. Zpět se vrací z Drážďan v 15:35 s příjezdem do Děčína v 16:18 a do Ústí v 16:37,“ říká mluvčí ČD Petr Štáhlavský.

První adventní neděle se v Chabařovicích nesla v duchu Vánočního jarmarku.
FOTO: Advent v Chabařovicích začal Vánočním jarmarkem