Výstava navazuje na odkaz Jana Amose Komenského a zdejší originální objekty rozvíjí fantazii, tvořivost a smysl pro hru. Kouzlo je v tom, že si je všechny můžete osahat a vyzkoušet a nezáleží na tom, kolik je vám let.

Nahrávací studio pro snílky

Hlavní částí expozice Vikýře PLAY je systém šesti podstřešních komůrek, patřících jednotlivým oknům půdy. Kromě soustředěného pohledu do okolí chrámu svatého Mikuláše z ptačí perspektivy poskytují tato hnízda kreativní výbavu v podobě nejrůznějších zvukových, optických a kinetických nástrojů. Další nástroje, z nichž některé komůrky propojují, jsou umístěny na podlaze půdního prostoru.

Tak třeba místnost s oknem do dvora se změnila v Nahrávací studio snílků, opatřené menším nahrávacím zařízením, které umožňuje jednotlivcům i skupinám „nastudovat" vlastní hudební dílka a v případě zájmu si na CD, DVD nebo jiném médiu odnést z výstavy audio či videozáznam své tvořivosti.

Další výstavní místnost druhého patra nabízí množství nástrojů pro různé způsoby kreslení. Foyer v prvním patře u Hudebního a divadelního klubu hostí Sensorium rozvíjející dvanáct smyslů člověka dle představ Jana Amose Komenského a Rudolfa Steinera.

Velké poselství J. A. Komenského

Výstava navazuje na dlouhodobý projekt ORBIS PICTUS PLAY autorů Jiřího a Radany Waldových. Základem projektu, který měl svou premiéru v roce 2006 v Paříži, jsou interaktivní expozice Brána do světa tvořivé lidské fantazie, Labyrint světla, Leporelohra, Golem, PLAY a Sensorium inspirované dílem humanistického myslitele Jana Amose Komenského Labyrint světa a ráj srdce. Výstavy spojené s tímto projektem, které již od roku 2000 umělecky koncipuje Petr Nikl, navštívilo po celém světě více než 2,6 milionu lidí

Výstava potrvá nejméně do konce října, ale organizátoři by ji rádi prodloužili až do příštího roku. Záleží na zájmu veřejnosti.

Otázky pro spoluautora Monochordu Miroslava Černého

Miroslav Černý.Co bylo inspirací k vyrobení právě Monochordu pro výstavu?
Jako malý chlapec jsem místo jiných, správnějších činností, rád na dvorku jezdil mamince po šňůrách na prádlo s takovým táhlem. Vypadal jsem asi jako trolejbus. Prádelní šňůra měřila od garáže k brance a vždy zazněla jinak. Později jsem se ve fyzice dozvěděl, že garáž a branka byly rezonátorem. Ale to už jsem hrál na kytaru. Na ten zážitek nikdy nezapomenu.

Jaký jste zvolil materiál?
Tvrdou ocelovou klavírní strunu, topolovou překližku, teakové dřevo, tvrzený polystyren, a vlastně i souznějící trámy půdy Malostranské besedy. Až budete na výstavě, přiložte si k nim ucho. Lepší sluchátka jsem ani ve studiu neslyšel.

Jsou rozdíly mezi Monochordem původním a tím vaším?
Monochord je v překladu jednostrunný nástroj, jednostrunec či tak podobně. Skutečná podoba původního Monochordu není známá. Výsledek Pythagorova experimentování zná však každý kytarista v levé ruce. Z dochovaného ikonogramu jsem se pokusil vytvořit objekt podobný, ale v maximální možné velikosti dosažitelné ještě lidskou rukou.To mi přišlo opravdu nové.

Je pro vás výstava, jako pro hudebníka, výzvou?
Výstavy z okruhu přátel Petra Nikla jsou vždy velmi nápadité, hravé, určené tomu, kdo je ochotný či schopný si hrát, nehledě na věk. Není snadné zařadit se do plejády těchto mimořádných tvůrců tak, aby můj přínos byl v tomto rámci nový a nabízel osobitý podnět. Pokud by takový nebyl, necítil bych ve svém díle přínos.
Však co nového stvořit k výstavě Vikýře PLAY? Co „objevit", přinést? Asi se tedy vrátit v té vší hravosti až k samotným počátkům exaktního sledování. On, Pythagoras chlapec objevitel, jak věřím, prožívá pochopení základů naší tonality a dělí všechnu tu skrumáž zvuků na tóny DODNES platné. No není to úžasné? Můžete si to vyzkoušet…

Informace na cestu

Výstava Vikýře PLAY, Malostranská beseda
Malostranské náměstí 21, Praha 1

Vstupné: 150 Kč, studenti do 26 let (po předložení platného průkazu), důchodci, děti 3-15 let, ZTP 90 Kč, rodinné vstupné (4 osoby, max 2 dospělí) 350 Kč, školní skupiny (minimálně 10 dětí) 60 Kč / 1 dítě.

Zdarma: děti do 3 let, doprovod (doprovod školních skupin max 1 osoba na 10 dětí, ZTP).

Otevřeno denně mimo pondělí od 10.00 do 18.00 hodin.

Spojení MHD: stanice metra A Malostranská, tramvaj č. 12, 20 a 22 do stanice Malostranské náměstí.