„Ano. Je to smutné a ke vzteku. Ale co s tím? Budeme jen nadávat? Nebo s tím něco uděláme? Co kdybychom sami ukázali, že jsme lepší a něco s tím udělali? Nejen brali, co nám dal někdo jiný, ale na stavu našeho města se vzájemně podíleli,“ vyzval v těchto dnech Radomír Pieter ve svém příspěvku ve facebookové skupině Teplice, kde se problém mizejících hraček řešil. „Kdyby tam každý z nás, kdo na hřiště chodí, koupil jednou za rok sadu hraček, autíčko, míč, tak nás to nebude stát nic, co by stálo za řeč. Ale hraček bude, že je děti nebudou mít kam dávat,“ napsal. V komentářích pod příspěvkem se následně rozpoutala diskuze příznivců i odpůrců tohoto nápadu. Lidé vesměs souhlasili. Někteří tam psali, že to hned udělají. Policie zatím krádeže hraček ve městě neřešila.

V případě projektu, nazvaného Půjč si mě a vrať, město Teplice v dubnu zajistilo plastové boxy na vybraná veřejná městská pískoviště. Členky LC Teplice Ladies se postaraly o hračky a nářadí do beden. V rámci patronství nad jednotlivými hřišti se starají o dozor nad obsahem včetně čistoty boxů i hraček. Ne vždy to ale funguje. „Byla jsem s dítětem na hřišti v Zámecké a hračky byly všude rozházené. Nechápu, proč je ty lidi nevrací na místo. Navíc tím přeci učí děti k pořádku,“ zmínila jednu ze situací maminka Romana Svobodová.

Mobilní telefon - ilustrační foto.
Na vybílení cizího účtu zlodějům stačí jedna „esemeska“ do mobilu

Naději, že to bude fungovat, má primátor Hynek Hanza. „Chtěli jsme pro děti něco udělat. Ve výsledku to bude úspěšné a ustálí se to. Ani tak nemám strach o náplně beden jako o ty bedny samotné, aby vydržely. Uvidíme,“ doufá čelní představitel města. „Osobně jsem přesvědčen, že snaha vylepšovat město musí vyhrát nad hloupostí. Aktivitu dělat město lepší nikdy nevzdám a budu rád, když nás bude víc a víc, co mají svoje město rádi,“ dodal.

Kde hračkové bedny u pískovišť po Teplicích najdete? Tady je seznam, který zveřejnilo město. Hřiště Bulhar, Vrchlického, Krušnohorská, Vančurova, Koperníkova, Obránců míru, Na Stínadlech, U Opiček, Janáčkova, Kosmonautů.