Například nejvyšší hora Bavorského lesa, Velký Javor, má od nepaměti zvuk klasického rodinného lyžařského střediska. Od začátečníků přes lyžařské labužníky až k nadšencům carvingu si zde každý najde vhodnou sjezdovku.

Javor nabízí všem začátečníkům díky šestimístné sedačkové lanovce na sjezdovce Sonnenhang, dětskému hřišti ArBärLand s dětskou tratí s měřením času a čtyřmi novými přepravními pásy, optimální předpoklady pro výuku lyžování. K tomu je ještě na území Arberlandu celkem 14 lyžařských a snowboardových škol, které nabízejí velké množství kurzů jak pro děti, tak i pro dospělé. A sedačková lanovka na sjezdovce Nordhand nebo šestimístná kabinková lanovka dopraví pokročilé lyžaře a lyžařské mistry poměrně rychle k vrcholu Javoru, odkud vedou nejnáročnější sjezdovky zpět do údolí.

Černá sjezdovka a sáňkařská dráha

Nejznámějším sjezdem je černo-černá sjezdovka světového poháru, na které teprve v únoru 2011 Viktoria Rebensburg vyhrála závod světového poháru. Asi ne nadarmo se tady říká: „Ten, kdo umí lyžovat na Javoru, umí lyžovat kdekoli na světě."

Kromě toho zde naleznete 1200 m dlouhou sáňkařskou dráhu, která je velmi snadno dosažitelná ze sedačkové lanovky Sonnenhang. Bezplatný sáňkařský autobus dopraví všechny velké i malé sáňkaře z koncového bodu sáňkařské dráhy na sjezdovce Thurnhof zpět k sedačkové lanovce Sonnehang ke druhé nebo i třetí jízdě. Malá sáňkařská dráha je také na dětském hřišti ArBär-Kinderland. Ta je velmi snadno dosažitelná z přepravních pásů.

Nechybí servis či testovací centrum

Ve středisku nechybí samozřejmě ani servis, tedy dvě půjčovny lyžařského vybavení, které nabízejí pro rodiny s dětmi optimální a kompletní lyžařské sety (lyže, boty, helmu atd.) či servis pro nabroušení hran a ošetření skluznic. Kromě toho je u dolní stanice lanovky na sjezdovce Sonnenhang testovací centrum.

A protože láska k zimním sportům také prochází žaludkem, nabízí Javor romantické a pro rodiny přívětivé horské chaty s místní bavorskou kuchyní.

Bavorský les - Velký Javor

Velký Javor, vysoký 1456 metrů, je nejen nejvyšší horou bavorsko-českého hraničního území, ale díky svému rázu zaujímá i velmi specifické postavení. Vodopády v úzkých soutěskách, nejrůznější slatiny, ledovcová jezera s příkrými stěnami a prales propůjčují této panenské oblasti nezaměnitelný charakter. Zvláštností je v neposlední řadě také samotný stromy neporostlý vrchol Javoru, jehož živočišný a rostlinný svět není v této oblasti bavorského pohraničí jinde k nalezení. Části tohoto území se staly chráněnou oblastí již v roce 1939, a to kvůli zachování své jedinečnosti.

Velký Javor a zalesněné území táhnoucí se až k Bavorské Rudě patří k majetku panovnického rodu Hohenzollernů.

Příroda

Takové druhy dřevin jako smrk a jeřabina se v této výšce vyskytují velmi zřídka. Naproti tomu kosodřeviny zde tvoří rozsáhlé porosty. Mnohé zvláštní rostliny se přizpůsobily zdejším extrémním podmínkám (chladná a skalnatá půda bez živin). Patří k nim například skalní psineček a papratky jinořadcovité.

V oblasti Javoru můžeme spatřit rysa, jelena evropského či divoké prase. Dále například lindušku horskou (Anthus spinoletta) nebo pěvušku podhorní a alpského černohlávka.

Další informace včetně aktuálních sněhových podmínek najdete na: www.arber.de/uvodni-stanka.html.