Tour de Labe handicap, Tour de Labe pro všechny, letos už ale také Tour de Labe Bier. A nyní, ve čtvrtek 28. a v pátek 29. srpna pojedou nadšenci „Tour de Labe sólo jízdu po Labské stezce za 2 dny". Od pramene Labe v Krkonoších do středočeského Nymburku, druhý den z Nymburku do Hřenska na Děčínsku v Ústeckém kraji.

Na tři sta sedmdesát kilometrů

Jaká porce kilometrů je čeká? Labská stezka nese sice číselné označení „2", ale z pohledu významu pro cykloturistiku je číslem jedna, a to jak v Ústeckém kraji, tak i v celé České republice.

Na území Ústeckého kraje, tedy v úseku od Štětí po Dolní Žleb, měří Labská stezka 94 kilometrů.

Jan Chrtek.V České republice je možné podél Labe ujet až 373 km, a to od pramene až ke státní hranici se Spolkovou republikou Německo. A ta začíná hned za Hřenskem, kde je cíl jízdy. Tu opět organizuje občanské sdružení Labská stezka z Nymburku v čele s jeho předsedou Janem Ritterem.

Loni z Nymburku do Drážďan za devět hodin

Proč „sólo jízda"? „Pojede ji totiž Jan Chrtek z Nymburka, povoláním optometrista, se svým kamarádem. Honza jel loni Nymburk Drážďany, trasu dlouhou 231 km za 9 hodin na kole bez přehazovačky. A tak vznikl nápad zorganizovat tuto sólo jízdu. Zájemců zprvu bylo víc, ale nakonec odpadli, a tak letos je v plánu tahle Tour ve finále ve dvou lidech z Nymburku," přibližuje Jan Ritter.

Akce Tour de Labe, pořádané od roku 2008, se v posledních letech vesměs směřovaly na víkendy.

Vysvětlení, proč se nyní pojede ve všední dny, jak vyplývá z odpovědi Jana Rittera, je jednoduché.

„O víkendu je na hotových cyklostezkách kolem Labe plno cyklistů, bruslařú, dětí i chodců a nedá se jet rychle, proto čtvrtek pátek. Kluky vyvezu ve středu navečer na Labskou boudu a snad stihneme foto u pramene při západu slunce. Ráno je start z Labské boudy okolo 7:30," popisuje první stránku itineráře organizátor.

Držme tedy účastníkům dvoudenní sólo jízdy v rámci projektu Tour de Labe palce, hlavně ať jim vyjde počasí. Koneckonců, v pátek 29. srpna můžete potkat dvojici svištící po Labské stezce Ústeckým krajem i vy, pokud si po ní také vyjedete…

Po oceněném Atlasu Labská cyklotrasa v ČR se jen zaprášilo

Po 2. vydání hned přijde třetí. V roce 2015

Už třetí vydání atlasu Labská cyklotrasa v ČR má v plánu občanské sdružení Labská stezka se sídlem v Nymburku. Zájemci to druhé, jež vyšlo v české a německé verzi nákladem 1000 výtisků, během několika měsíců téměř rozebrali.

Po oceněném Atlasu Labská cyklotrasa v ČR se jen zaprášilo.Atlas s aktualizovanou „servisní" částí, jehož první vydání získalo mezi 380 přihlášenými z celého světa 2. místo v mezinárodní soutěži Tourmap 2013, tak mizí i z informačních center ve městech na páteřní cyklotrase č. 2. V Ústeckém kraji publikaci s 28 mapovými listy v měřítku 1:60 000 a dvěma detaily: výřezy map okolí pramene Labe a Kuks měla také infocentra v Roudnici nad Labem, Litoměřicích, Lovosicích, Ústí nad Labem a Děčíně.

„Skladem zbývá několik desítek kusů. Už nyní chystáme další vydání. Připravujeme do tisku vložky do atlasu s informacemi," řekl Deníku předseda o. s. Labská stezka Jan Ritter. „Jedinečné jsou podrobné a aktuální informace o cestách. Atlas obsahuje fotografie a popisy úseků, turistické zajímavosti a památky, infocentra, ale i alternativní možnosti jízdy mimo silnice. Informace jsou nejen pro cyklisty, ale také pro vyznavače in-line, vozíčkáři tu najdou možnosti ubytování," sdělil. Sdružení vydává atlas ve své režii, bez dotací a grantů.

Mapy Labské stezky najdete i na www.labskastezka.cz, „Do map postupně vkládáme tipy na ubytovací, stravovací zařízení či památky. Zajímá nás i zpětná vazba, tedy jak jsou návštěvníci se službami spokojeni. Sdělit to mohou v diskuzním fóru nebo na info@ labskastezka.cz ."