Sbírají, odevzdávají a přesto patří k nejhorším. Ve sběru přenosných baterií a akumulátorů jsou firmy a lidé v Ústeckém kraji oproti drtivé většině ostatních regionů v České republice přesto pozadu, i když v loňském roce statistiky ukazují o více než třetinu vyšší číslo než v roce 2011.

Za nelichotivé umístění však může přepočet kilogramů vyseparovaného materiálu na počet obyvatel Ústeckého kraje…

Ve zpětném odběru použitých baterií zaostáváme

„Češi jsou přeborníky ve třídění papíru, skla a plastů. Ve zpětném odběru použitých baterií však zaostáváme. Proto je každý pokrok v této oblasti velmi důležitý," říká Petr Kratochvíl, jednatel společnosti Ecobat.

„V celé České republice bylo k recyklaci odevzdáno celkem 920 679 kilogramů použitých baterií a akumulátorů, což je o téměř čtvrtinu více než v roce předcházejícím. Ústecký kraj bohužel ve srovnání s ostatními kraji zatím pokulhává, horší situace je pouze v Moravskoslezském kraji," informuje.

V Ústeckém kraji bylo v roce 2012 podle dat společnosti Ecobat odevzdáno k recyklaci rekordních 29 494 kilogramů přenosných baterií a akumulátorů, což představuje meziroční nárůst o 36 %. V přepočtu na počet obyvatel jde o 0,035 kg odevzdaných baterií a akumulátorů na člověka, což kraj v celorepublikovém srovnání řadí až na předposlední, 13. místo.

Použité baterie je možné odevzdat na řadě míst

V Ústeckém kraji je celkem 1040 sběrných míst, jedno sběrné místo tak připadá na 794 obyvatel.

Všechny prodejny, které v rámci svého sortimentu prodávají přenosné baterie, jsou povinny baterie bezplatně přijmout, a to bez ohledu na jejich značku, velikost či množství.

Kromě toho lze baterie odevzdávat ve sběrných dvorech a mobilních sběrnách nebezpečných odpadů. Společnost Ecobat organizuje sběr baterií i na školách, úřadech a ve firmách.

Ve vzdělávání veřejnosti hodně pomáhají školy

Z celkového objemu baterií a akumulátorů odevzdaných v Ústeckém kraji jich přibližně 24 procent odevzdaly firmy, zbývajících 76 procent pak veřejnost na veřejných, k tomu určených místech.

„To, že se do zpětného odběru stále více zapojuje veřejnost, je velmi významné. V jejím vzdělávání nám hodně pomáhají školy v rámci projektu Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět a v poslední době stále častěji zástupci měst a obcí. Úzce spolupracujeme s obcemi v Ústeckém kraji a věříme, že do budoucna se jejich počty budou dále zvyšovat," říká jednatel společnosti Ecobat Petr Kratochvíl.

Na zpětný odběr baterií kladou důraz v Jiříkově

Mezi obce, které se aktivně zapojují, tj. podporují a propagují recyklaci baterií a akumulátorů ve spolupráci s Ecobatem, patří například Jiříkov. Zapojení měst je různé od propagace recyklace v radničních médiích až k distribuci krabiček Ecocheese do domácností.

„Zpětný odběr baterií se stal nedílnou součástí politiky našeho města v oblasti odpadového hospodářství," říká starosta Jiříkova Michal Maják. „Občané využívají v domácnostech přenosné malé papírové boxy Ecocheese. Konkrétně v případě baterií a drobných akumulátorů jsou sběrné boxy umístěné hned na pěti místech v obci, navíc pro školáky v každé budově základní školy," dodává.

Výchova k recyklaci začíná už od školních lavic

Do zpětného sběru baterií se v Ústeckém kraji aktivně zapojují mateřské, základní a střední školy v rámci projektu Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět. Na konci roku 2012 jich v kraji bylo celkem 231.

Nejlepších výsledků ve sběru baterií stejně jako v plnění úkolů zadávaných v rámci vzdělávacího programu Recyklohraní v Ústeckém kraji dosáhly loni mezi školami Základní škola Anežky České v Ústí nad Labem, Základní škola Velké Březno a Základní škola Karla IV. v Ústí nad Labem.

Informace, které se mohou hodit…

Ecobat, s. r. o., je nezisková organizace, která od roku 2002 zajišťuje zpětný odběr a recyklaci přenosných baterií v České republice. V roce 2012 společnost odebrala 921 tun baterií, což představuje téměř 16 milionů kusů přenosných baterií. Ecobat

v současné době provozuje více než 16 800 míst zpětného odběru.

PROČ JE DOBRÉ TŘÍDIT POUŽITÉ BATERIE?

Že jsou baterie malé a že se ani nevyplatí se jimi zabývat?

Velká chyba!

Každoročně se prodá téměř 120 milionů nových baterií.

V každé domácnosti v ČR se nachází průměrně 10 použitých baterií. Tyto baterie by měly být efektivně recyklovány. Použité baterie a akumulátory obsahují škodlivé látky, včetně těžkých kovů. Pokud je vyhodíte do komunálního odpadu, skončí na skládce nebo ve spalovně. Po čase se z nich uvolňují škodlivé látky, které mohou znečistit půdu, spodní a povrchové vody. Tím ohrožují lidské zdraví. Správným tříděním baterií navíc napomáháte k jejich opětovnému využití.

ZAJÍMEJTE SE O ZPĚTNÝ ODBĚR BATERIÍ!

Úplné informace a aktuální seznam všech veřejných sběrných míst najdete na www. ecobat.cz.

Na www.ecocheese.cz si můžete navíc zdarma objednat krabičku ECOCHEESE, se kterou bude třídění hračka.