Výstavy se poprvé uskutečnily s povinností užívání elektronické evidence tržeb. „Někteří drobní prodejci, kteří k nám jezdili pravidelně, nám oznámili, že živnost z důvodů EET ukončili. Jiní, kteří pochází z Moravy nebo z jižních Čech, uváděli, že se jim pro zvýšené náklady nevyplatí jezdit do Litoměřic z tak velké vzdálenosti. I přesto se nám podařilo zajistit sortiment zboží ve stejně široké nabídce, jak to bylo tradicí. Je potěšitelné, že se to zdařilo i po vypjaté atmosféře na počátku roku, týkající se nájmu výstaviště. Potrápilo nás chladné počasí, v pěti dnech byl největší výpadek v pátek, víkend to částečně napravil," uvedla Michaela Mokrá, manažerka obchodu pořádající společnosti Zahrada Čech.

Litoměřice, církev, velikonoce, Květná neděle,
Květná neděle otevřela Velikonoce

Zelený a rostlinný materiál přivezli zahradníci a farmáři z celé republiky, patrně nejširší sortiment nabízelo zahradnictví ze Vsetína a z Budyně nad Ohří. Několik farmářů přijelo ze Slovenska a Polska.

„Tržnici a podzimní Zahradu Čech nikdy nevynechám. Letos svou zahrádku spíš jen udržuji, protože stavíme rodinný domek, ale jakmile bude hotový, tak se jí opět budu maximálně věnovat. Dnes jsem nakoupil alespoň sazenice jahodníku a několik druhů bylinek," sdělil Jiří Novák z Roudnice nad Labem.

Litoměřice, velikonoce, tradiční velikonoční jarmark v Gotickém hradu
Velikonoční jarmark představil rozličná řemesla

Pestrá byla i nabídka malé mechanizace, nástrojů, nářadí sortimentu nábytku a bytových doplňků. Výstavy zpestřila expozice prací Sdružení výtvarníků ČR a přehlídka Má vlast – cestovní proměny, na které prezentovaly jednotlivé kraje úspěchy v obnově kulturních památek a venkova. K oživení areálu přispěli vystavením svých aktivit členové základní organizace Českého svaz chovatelů Litoměřice – Žitenice, která letos slaví 70 let od svého založení.

Další akcí na Zahradě Čech bude ve dnech 12. až 14. května Autosalon, který loni navštívilo na 15 tisíc příznivců motorismu.

Litoměřice, Uklidíme Česko, celonárodní akce na úklid, v Litoměřicích se zůčastnil i ministr životního prostředí Richard Brabec, který v Litoměřicích bydlí
Úklid Česka probíhal v Litoměřicích hned na několika místech