Od 22. do 26. února hostil bavorský Mnichov hojně navštěvovaný veletrh cestovního ruchu pod názvem F.RE.E Freizeit, Reisen und Erholung. Partnerskou zemí veletrhu je Slovinsko.

Zástupci kraje, měst a podnikatelských subjektů společně představili návštěvníkům veletrhu jednotlivé turistické destinace a nabídli inspiraci jak příjemně strávit dovolenou nebo volný čas v Ústeckém kraji.

Oceňovaný projekt Ústeckého kraje Brána do Čech v Mnichově uvedl jednotlivé destinační regiony kraje (České Švýcarsko, Krušné hory, Dolní Poohří a České středohoří) pod společným logem. Účast vystavovatelů a prezentace České republiky jako celku se odehrála pod hlavičkou České centrály cestovního ruchu.

V expozici Ústeckého kraje byl pro odborné návštěvníky k dispozici Radek Vonka, radní Ústeckého kraje pro regionální rozvoj, cestovní ruch a projekty EU. Region zároveň prezentovaly tentokrát města Ústí nad Labem a Teplice a společnosti Severočeské doly a Lázně Teplice, které prostřednictvím postavy Ludwiga van Beethovena zvou k oslavám 200 let od svého založení.

Dohodli se na propagaci klíčových aktivit

Na veletrhu proběhlo také několik jednání o konkrétní spolupráci Ústeckého kraje a německým zastoupením České centrály cestovního ruchu. Radek Vonka se společně s Davidem Pastvou, ředitelem německé pobočky, dohodli na propagaci klíčových aktivit Ústeckého kraje v Německu, kterými jsou v letošním roce zápis Českosaského Švýcarska na seznam Světového dědictví UNESCO a pro příští dva roky dostavba a následná marketingová podpora Labské cyklostezky, cyklostezky Ploučnice a Krušnohorské magistrály.

„Co se týká Labské cyklostezky, celý český úsek od Hřenska do Litoměřic by měl být dokončen v roce 2014. Cyklostezka Ploučnice pak bude dokončena v srpnu 2013,“ řekl nám Radek Vonka nejen z pozice krajského radního, ale také jako zástupce investora dopravní infrastruktury cyklostezek, kterým je Ústecký kraj, a dodal: „V Německu začaly fungovat s otevřením Labské cyklostezky naprosto úžasně doplňkové služby podél stezky. Nabízí se zde ubytování, občerstvení, servis a půjčovny kol, zázemí pro děti, nabídka kultury. Velký potenciál v uživatelích cyklostezek vidí nejen jednotlivé obce a města podél stezky, ale také podnikatelské subjekty. Pevně doufám, že s podporou Ústeckého kraje se podaří tuto cyklistickou vlnu, která se na nás valí, zachytit i v našem regionu.“

Díky stezce stoupl zájem o města

Návštěvníci veletrhu se nejvíce zajímali o zimní rekreaci v Krušných horách, letní cíle pak hledali v regionu České Švýcarsko. Díky Labské cyklostezce jsme zaznamenali zvýšený zájem o turistické vyžití ve městech Děčín a Ústí nad Labem.

Přímo v české výstavní expozici mohli příchozí ochutnat národní speciality a zapít je plzeňským pivem, z dálky pak lákala návštěvníky veletrhu cimbálová kapela Strážničan.