Vánoční výstavy se na tomto místě konají z podnětu zakladatele muzea Oskara Seyfferta již od roku 1913. Ale k vidění je toho v Jägerhofu samozřejmě mnohem více.

Prachzvláštní andělé

Letošní vánoční výstava se zamýšlí nad dnešními formami lidového umění a je věnována řezbářskému umění otci a synovi Lerchovým. Otec, Mario Lerch, vytváří svá díla z naplaveného dřeva a pod jeho rukama vznikají prachzvláštní andělé, horníci a další známé krušnohorské postavy. Jeho syn Lukas řezbářský talent zdědil a řezbářsky upravuje a nově interpretuje soustružená díla Karla Maxe Dittmana. Společně s nimi v muzeu také poprvé vystavuje soustružník a řezbář Fredo Kunze. Vidět tu můžete jeho pohyblivé vánoční pyramidy a jesličky, které jakoby formou třídimenzionálních komiksů vypravují biblické a pohádkové příběhy.

V rukách lidových řezbářů ožívají mnohé krušnohorské postavy.Skrytý svět tisíců divadelních loutek

Muzeum spravuje přes sto tisíc objektů, z toho 15 000 divadelních loutek a 35 000 rekvizit. Každý rok je vystavena jiná část depozitáře, přičemž kvůli omezenému prostoru v budově Jägerhof je to přibližně méně než jedna setina depozitáře. V nejvyšším patře muzea probíhá v současnosti také výstava „Za 13 dveřmi. Skrytý svět divadelních loutek". Ta návštěvníkům představuje poklady, které jsou jinak skryty v depozitáři v kostele Garnisonskirche.

Tradice a lidová řemesla zde ožívají

Budova Jägerhof je již od roku 1913 sídlem Muzea saského lidového umění a od roku 2005 také sídlem Sbírky divadelních loutek. Při bombardování Drážďan 13. února 1945 obě podlaží budovy kompletně vyhořela, ale již koncem roku 1945 se zde v provizorních podmínkách opět konala další z oblíbených vánočních výstav.

Výstava Lidové umění v současnostiMuzeum saského lidového umění Jägerhof
Köpckestraße 1
01097 Dresden
Termín: do 2. února 2014
Otevřeno: 10.00 - 18.00 hodin, pondělí zavřeno
Vstupné do muzea:
3 / 2 eura, do 16 let zdarma
Více na: www.skd.museum

Na jižním průčelí budovy uvidí pozorní návštěvníci konzolový kámen z roku 1617, který nese kurfiřtský znak a upozorňuje tak ještě dnes na původní určení této budovy. Jägerhof znamená česky „lovecký dvůr" a komplex budov se tak jmenuje proto, že od roku 1568 sloužil saským kurfiřtům jako základna loveckých výprav (například do nedalekého vřesoviště Dresdner Heide).

V 18. století budova tento účel ztratila poté, co si saští panovníci nechali postavit lovecké zámky Moritzburg a Hubertusburg.

Po rozsáhlé rekonstrukci dokončené roku 2010 zve nově koncipované a nyní bezbariérové muzeum (Museum für Sächsische Volkskunst mit Puppentheatersammlung) k návštěvě svých stálých i dočasných výstav. V tomto muzeu ožívají tradice a zapomenutá lidová řemesla.

Do Muzea saského lidového umění v historické budově Jägerhof se dostanete jednoduše po mostě Augustusbrücke na protější břeh Labe do barokní čtvrti Neustadt.