Kdysi se tu bavila prvorepubliková smetánka, dnes je honosný dům po Zitě Kabátové na prodej. Realitní kancelář za něj včetně pozemku chce obnos mezi deseti a dvaceti miliony korun, přesnou částku sdělí na vyžádání.

Podle Jiřího Vogla ze společnosti Infinex, která ji nabízí k odprodeji, může vila novému majiteli sloužit ke komerčním aktivitám, ale i k bydlení. A to ačkoli je v bezprostřední blízkosti trati z Prahy do Děčína i relativně frekventované silnice. „Sousedí totiž s plánovanou rekreační zónou v místech stávající štěrkopískovny,“ vysvětluje Vogl. Už nyní sousedí se sportovními hřišti a nedaleko je dobříňský lužní les i Národní olympijské centrum vodních sportů v Račicích.

Litoměřický deník = Vaše noviny
KRÁTCE: Co se děje na Litoměřicku? Přečtěte si stručný přehled

Budova je okamžitě obyvatelná. Loni byly opraveny ploché střechy, výhledově je nutné vyměnit jen okna a udělat fasádu. Kromě vstupní haly a rovných deseti kanceláří disponuje vila čtyřmi technickými místnostmi, kuchyňkou, několika sociálními zařízeními, 2 zimními zahradami a 3 terasami.

Vilu na kraji Dobříně si před víc než 90 lety nechal postavit pražský architekt Beno Kabát. Na léto sem jezdili prvorepublikoví umělci včetně Vlasty Buriana. Po architektově smrti v roce 1943 dům zdědila jeho dcera, hvězda prvorepublikového filmu, Zita Kabátová. Prodala ho, ještě než jí ho stačili sebrat komunisté. Místní národní výbor ho využíval jako úřad a knihovnu. V 90. letech vilu koupila soukromá IT firma, která ji citlivě zrekonstruovala. V současné době ji jako reprezentativní sídlo využívají hned tři společnosti.

Židovský hřbitov v Roudnici nad Labem.
Židovský hřbitov prokoukl. Má nový plot i opravené náhrobky

Součástí prodeje je kromě vily i přilehlá, téměř šest tisíc metrů čtverečních rozlehlá zahrada, na níž roste i jeden z pěti jinanů dvoulaločných v okrese. Stojí zde také garáž pro čtyři auta s dílnou. Cena i proto přijde adekvátní zástupci oslovené realitní firmy z Litoměřic. V posledních letech se s žádným podobně unikátním prodejem nesetkal.

„Pro úplný obrázek bych musel objekt i areál vidět zevnitř, ale vzhledem ke kulturně historické hodnotě objektu cenu nepovažuji za přemrštěnou,“ uvedl makléř pod podmínkou anonymity. Připomněl, že přilehlý pozemek povodeň v roce 2002 nezalila. Vila ovšem musí najít specifického kupce.

„Letní vila je typem módního rodinného bydlení vyšší střední vrstvy meziválečného Československa, motivovaného útěkem z města a především reprezentací,“ napsala historička Jolana Tothová v knize Slavné vily Ústeckého kraje.

Restaurátor a malíř Jiří Brodský ve svém ateliéru v Roudnici nad Labem.
Dílům vrací původní lesk. Malby restauroval také na Karlštejně