První jarní den letos připadá na neděli 20. března, oslava konce zimy s názvem Jarilo se ve skanzenu neobešla také třeba bez pálení Morany. Návštěvníci akce si řadu dovedností spojených s jarem mohli vyzkoušet sami a poslouchali vyprávění odborníků.

„Za pět minut bude v dlouhém domě promítání a přednáška o našich sýčcích, takže až zatroubím, tak pojďte tam,“ zvala na další bod programu vedoucí březenského skanzenu Karolína Klinecká. Ten byl koncipován právě v souvislosti s příchodem jara. „Pojďte se podívat na orbu primitivním pluhem, budeme potřebovat dobrovolníky,“ říkala návštěvníkům po chvíli.

Ilustrační foto
Zdražuje řízek i guláš. Za oběd v restauraci na Lounsku a Žatecku si připlatíme

Jaro přichází, a současné počasí tomu napovídá, zima končí. Pro naše předky to bylo významné období, při západoslovanských jarních lidových obřadech nechybělo v tento čas vynášení smrti a vítání jara. Tvořily se figuríny, Morany nebo či Smrtky, které jako zpodobnění smrti či zimy naši předci upalovali, topili či zakopávali. Nejinak tomu bylo v sobotu ve skanzenu v Březně u Loun, kde návštěvníci nejprve Moranu vytvořili a pak upálili. Na jejím klobouku se pro odlehčení celé situace tkvěl nápis Punk´s not dead. „Moranu jsme vyzdobili podle naší fantazie, nasbírali jsme na ni šnečí ulity, vyrobili náhrdelník ze šišek, vlasy má ze slámy,“ přiblížila Klára Janatová z Klubu Človík, který se při Jarilu postaral o vyráběcí program.

Sobotní akce v archeologickém skanzenu v Březně u Loun byla letošní první. Během roku se jich plánuje několik. Ta nejbližší v sobotu 23. dubna přiblíží život a řemesla doby železné, v červnu se zájemci přenesou do doby kamenné. „S dětmi chodíme na akce ve skanzenu pravidelně. Děti se tady mnohé dozvědí, něco se i naučí a baví je si i na ohni opéct nějaké jídlo,“ sdělil Martin Veselý z Loun.

Bohumil Kotas
Na hraně zákona fotil i jako policista, prošlo to. Zajímaly ho paradoxy 80. let

Archeoskanzen Březno u Loun je muzeum v přírodě, nacházející se na významné archeologické lokalitě. Jsou tam k vidění repliky staveb a obydlí období neolitu, doby železné, stěhování národů a období raně slovanského, postavené na základě místních nálezů, doplněné o zahrádky a další vybavení. Ve skanzenu probíhají archeologické experimenty, návštěvníci mají možnost vyzkoušet si různé pravěké aktivity.

Lokalita poblíž Března mezi Louny a Postoloprty začala být pro archeology zajímavá od roku 1954. Při sesuvech půdy u břehu Ohře docházelo k poškozování pravěkých hrobů, proto tam začal záchranný archeologický průzkum. Práce menšího rozsahu původně zaměřené na období starší doby bronzové se od roku 1961 rozšířily ve velký systematický výzkum zaměřený především na dobu stěhování národů a období slovanské.