„Náš cíl je perfektně vycvičený jednotlivec, který je schopen zcela intuitivně ovládat zbraně v plné taktické výstroji, s dovedností opakovaně zasahovat i malé cíle v co možná nejkratším čase. Nevyhrává ten, kdo vystřelí první, ale kdo první zasáhne,“ popisuje smysl změn na střelnici ve Vršovicích u Loun vrchní praporčík brigády nadpraporčík Michal Baka. Právě tam tento týden cvičili instruktoři brigády a nově získané znalosti a dovednosti předají dál.

Nadpraporčík Michal Baka může čerpat z bohatých zkušeností, za svou kariéru absolvoval pět zahraničních operací, po jedné na území Kosova a Iráku, a tři v Afghánistánu. „Vycházíme ze zkušeností ze zahraničních misí ale i ze všeobecných trendů ve střelecké přípravě vojáků v moderních armádách,“ připomněl.

Vojáci ze žatecké brigády podle nové koncepce cvičí s útočnými puškami Bren i pistolemi Phantom české výroby. V současné době vzniká model podobné přípravy i pro belgické kulomety Minimi, kterými jsou rovněž vyzbrojeni. A stejná koncepce se zavede i pro přesnou střelbu z pušek Bren 2 BR, které brigáda obdrží jako náhradu za dožilé odstřelovací pušky Dragunov.

Ilustrační foto.
Před 600 lety přitáhli k Žatci křižáci. U města utrpěli porážku

Čeští vojáci se na zahraničních misích setkávají s asymetrickými konflikty, ve kterých neexistuje nepřítel v uniformách na druhé straně fronty jako v klasické válce. Například v Afghánistánu museli čelit léčkám, střelbě ze zálohy či sebevražedným atentátům. K útokům docházelo především v zastavěném prostředí s mnoha civilisty. Vojáci reagovali až na danou hrozbu. „Hlavním smyslem nového konceptu výcviku je, aby vojáci uměli zasahovat malé cíle na blízkou i větší vzdálenost za všech okolností. A aby tyto cíle zasahovali i ve stresu,“ připomněl Michal Baka.

Vojáci proto pilují střelbu z různých vzdáleností na komplexní terč, který má více zásahových zón. V časovém limitu, ve dne i v noci. Učí se dokonale ovládat zbraně a střílet jednou rukou, pravou i levou. Výcvik je intenzivnější, čas a místa na střelnicích se využívá efektivněji. „Cílem nového konceptu střelecké přípravy je rovněž snížení administrativní zátěže velitelů a instruktorů, snazší forma vyhodnocování střeleckých dovedností jednotlivců a především viditelný posun každého vojáka v ovládání svých organických zbraní,“ doplnil mluvčí brigády Štěpán Malast.

Zmije obecná. Ilustrační foto
Zmije útočí jen ze strachu. Když vás uštkne, nepanikařte

Pro co nejlepší střelecký výcvik českých vojáků hovoří také fakt, že jsou od událostí 11. září 2001 stále častěji nasazováni k výpomoci Policii ČR. Při případném teroristickém útoku je na ulici plné lidí přesná střelba zásadní.

Příslušníci velitelství 4. brigády rychlého nasazení a jejího 41. mechanizovaného praporu, obojí sídlí v Žatci, využívají střelnice ve Vršovicích u Loun a ve vojenském prostoru Hradiště v Doupovských horách. Na prvně jmenovaném místě pilují střelecké dovednosti, cvičení na Doupově jsou spíše zaměřená na reálné použití zbraně.