Několik týdnů budou uzavřené soutěsky u Hřenska na Děčínsku, do kterých každoročně míří stovky tisíc turistů. Kvůli kůrovcové kalamitě totiž hrozí pád suchých stromů až ze stometrové výšky. Děčínský magistrát vydal kvůli bezpečnosti do této části Českého Švýcarska až do poloviny dubna zákaz vstupu. Do začátku turistické sezóny by ale kácení na vysokých skalách mělo skončit.

Kůrovec zabil na skalách nad údolím řeky Kamenice více než tisícovku stromů, přibližně pětinu z nich nyní nechá správa národního parku odstranit, aby neohrožovaly turisty v soutěskách. „Ke každému z nich se bude nutné kvůli těžko přístupnému terénu spustit s pomocí horolezeckého vybavení a pokácet jej, případně jinak zabezpečit, aby nehrozil pádem,“ popsal mluvčí správy národního parku Tomáš Salov.

Národní park se rozhodl pokácet jen ty nejvíce nebezpečné stromy. Pokud by se rozhodl pro plošný zásah, mohl by být paradoxně nebezpečnější než výběrová likvidace souší. V takovém případě by se totiž mohly uvolnit doposud stabilní kameny nebo dosud zdravé stromy. I ty suché totiž fungují v terénu jako pojidlo a zpevňují terén.

Ilustrační foto
Epidemie v Ústeckém kraji: Nejvíce zasažené covidem je Děčínsko

O suchých stromech na skalní hraně ví správa národního parku delší dobu, loni na podzim ale její odborníci zjistili, že jsou v mnohem horším stavu, než očekávali. Svůj díl viny na tom nesl i poměrně vlhký loňský rok. „V takové situaci stromy rychleji degradují a mají větší tendenci se lámat,“ vysvětlil Salov.

Zákaz vstupu do lesů v soutěskách by nepříjemně mohl zasáhnout Hřensko a místní podnikatele. Příjmy z provozu lodiček jezdících po Kamenici jsou navíc velmi významnou částí obecního rozpočtu. Každoročně z nich obec získá 12 až 15 milionů korun.

„Ve čtvrtek (21. ledna) odpoledne jsme měli videokonferenci se zástupci ministerstva životního prostředí, kde bylo jasně deklarováno, že dojde ke zkrácení termínu zákazu vstupu a budeme sezónu moci zahájit podle původních plánů poslední březnový víkend,“ řekl starosta Hřenska Zdeněk Pánek.

Dětský domov. Distanční výuka. Ilustrační foto.
O děti se stará i ekonomka. Kvůli covidu je v dětských domovech situace vážná

Přesto se turisté budou muset pravděpodobně i přes celé léto s určitým omezením smířit. Zatímco Edmundovou soutěskou bude možné plout oběma směry, do Divoké se bude možné dostat pouze z dolního nástupiště, cesta k hornímu bude uzavřená pravděpodobně celý letošní rok. Návštěvníci Divoké soutěsky se tak podle Pánka svezou za cenu jednosměrné jízdenky tam i zpět. „Musím ocenit přístup správy národního parku i ministerstva životního prostředí k tomuto problému, obzvláště v poslední době,“ dodal starosta Hřenska.

Do kácení se správa parku pustila i přesto, že se kaňon Kamenice nachází v nejpřísněji chráněné části Českého Švýcarska, která by měla být ponechána přirozenému přírodnímu vývoji. Pro toto pravidlo ale existují výjimky. „Kácení i v klidovém území je z pohledu zákona přípustné, pokud se jedná o zajištění bezpečnosti,“ uvedl Salov.

Kvůli padajícím stromům je v Českém Švýcarsku uzavřených více stezek. Projít se nedá například mezi Mezní Loukou a Malou Pravčickou bránou po červené turistické stezce.