Víte, kdo je největším Čechem? Tušíte, která česká řeka je nejdelší, propast nejhlubší a kdy byl mráz nejsilnější? Věřili byste, že existují funkční housle z kamene, ze sirek, či dokonce ze skla? Chcete vědět, kde měli nejvyšší vánoční stromek, kolik lze shromáždit velikonočních kraslic, jak daleko dosáhnou hasičské hadice, nebo kolik jde za den zasadit stromů ? Jste zvědaví, kolik kilogramů uzdvihne nejsilnější český muž, kdo je nejvlasatější česká žena, jaké je nejrychlejší české auto, nebo kdo byl naším nejúspěšnějším fotbalistou?

Tyto a stovky dalších údajů pyšnících se přívlastky největší, nejstarší, nejmenší, nejdelší, nejtěžší, nejrychlejší, nejvytrvalejší najdete v právě vycházející reprezentativní encyklopedii mapující česká NEJ… v mnoha oblastech lidského konání. Česká kniha rekordů je výpravná publikace o 176 stranách s 1577 údaji o nových rekordech a 1492 fotografiemi, nad nimiž mnohdy zůstává rozum stát.

Na to, abyste se zapsali do České knihy rekordů, není vůbec potřeba být všeobecně známou nebo uznávanou osobností. Ale na druhé straně tou se lze stát právě i poté, co člověk dokáže něco, co je hodno zápisu do České databanky rekordů.

Takových případů zaznamenala pelhřimovská Agentura Dobrý den řadu a o některých se dočtete i v této knize, jejíž letošní novinkou je zařazení kapitol Betlémy, Vinařství, Apel, Poslepu, Rekordy na nebi, Brambory, i Černá stránka České knihy rekordů. V knize najdete také vstupenky zdarma v hodnotě několika set korun do velezajímavých expozic.

Možná si říkáte, že jste všechny ty obří sochy z písku, ze slámy, z provazů, stavby ze sirek, těsta nebo čokolády, skoky do dálky, do výšky nebo seskoky z nebe už přece viděli na internetu nebo v televizi. Asi ano, ale vězte, že se to nedá srovnávat s tím, když můžete vidět některá úžasná česká NEJ… na vlastní oči jako v expozicích Muzea rekordů a kuriozit, nebo vidět rekordmany přímo v akci jako návštěvníci každoročního červnového festivalu Pelhřimov město rekordů (7. 8. června 2013).

Avšak ještě pozoruhodnější zážitek a pocit se dostaví, stanete-li se rekordmanem přímo vy. Jde to v každém oboru… Pokud se vám to podaří, nenechte si to rozhodně jen pro sebe či přátele a dejte vědět do Pelhřimova Agentuře Dobrý den.

Nechte se inspirovat třeba nejnovějšími českými rekordy. Tady jsou.

Malující Tomáš a korálky na vánočním stromku

Šestadvacetiletý Tomáš Rybička z Vysokého Mýta, namaloval hlavou již více než 200 obrazů. Jeho posledním dílem je obraz budovy Muzea rekordů a kuriozit, který je od 13. listopadu 2012 velmi vzácným exponátem tohoto muzea.

Tomáš je quadruplegik s ochrnutými ústy, který s okolím komunikuje převážně očima a svá díla tvoří s pomocí speciálního hlavového držáku, do kterého se dají upnout různé pomůcky i štětce. Své obrazy maluje Tomáš v Domově pod hradem Žampach s pomocí své učitelky Marty Majvaldové a dalších příznivců. Jeho projekty podporuje i charitativní akce Knoflíkiáda pořádaná paní Krasavou Šerkopovou. Podpořte Tomáše i vy. Tomáš potřebuje nový invalidní vozík. Číslo účtu najdete na www.dobryden.cz. Díky.

Nejvíc ručně vyrobených korálků z papíru na vánočním stromku je dalším novým rekordem. Členové občanského sdružení Bwindi Orphans ozdobili v rámci propagace dobročinné sbírky určené na pomoc šíření vzdělanosti v chudých oblastech Ugandy vánoční stromeček 5 320 korálky vytvořenými v ČR po vzoru korálků vyráběných v Africe. Na smrček vysoký 170 cm byly nainstalovány korálky o délce 125 metrů pocházející z dlouhodobého projektu www.koralkydodalky.cz. Rekord byl vytvořen 4. prosince 2012 v rámci předvánoční akce Agentury Dobrý den Pelhřimov v Praze na Staroměstském náměstí.

Nejvíc lidí s rybou a betlémů na jednom místě

Městská knihovna Sedlčany, Týdeník Sedlčanský kraj a klub Velká Kobra uspořádaly předvánoční akci, při níž se v jeden okamžik na jednom místě sešlo a speciálně vytvořenou bránou prošlo 686 lidí s rybou v ruce. Šlo o ryby keramické, dřevěné, odrátované, porcelánové, perníkové, plyšové, skleněné, paličkované, formy a formičky na pečení či vánoční ozdoby ve tvaru ryby, ale i ryby živé včetně akvarijních a také jednoho úhoře. Nejmenší donesená ryba měla 10 mm, největší jeden a půl metru. Kuriozitou navíc byl pes, který měl na obojku přívěsek znázorňující rybu. Rekordu bylo dosaženo o první adventní neděli 2. prosince 2012 na náměstí T. G. Masaryka v Sedlčanech v rámci akce Den pro dětskou knihu.

Eruditus při 2.ZŠ Jablonec nad Nisou zorganizoval v rámci 30. výročí školy jednorázovou výstavu, na které bylo k vidění celkem 1 194 betlémů. Ty byly vytvořeny ze dřeva, papíru, kukuřičného šustí, včelího vosku, porcelánu, vlny a spousty dalších materiálů. Údaj byl do České databanky rekordů zaregistrován dne 26. listopadu 2012 v Jablonci nad Nisou.

Nejvyšší dřevořezba z rostlého stromu je v Zámrsku

Obec Zámrsk slavnostně odhalila během Martinské slavnosti sochu z rostlého stromu vysokou 7,013 m. Socha byla vyřezána z kmene lípy řezbářem Jaromírem Hodáněm z Vysokého Mýta pomocí motorové pily a brusky. Strom zdobí různé pohádkové výjevy navržené dětmi z místní mateřské a základní školy a veřejnosti byl představen jako „Pohádkový strom sv. Martina".

Údaj byl do České databanky rekordů zaregistrován dne 16. listopadu 2012 v Zámrsku.

Nejstarší parašutista skákal z jednoho kilometru

Pavel Höchsmann z Mohelnice absolvoval samostatný seskok padákem typu M-291 z výšky 1000 metrů ve věku 84 let, který se uskutečnil z letounu L-60 na letišti v Šumperku. Jednalo se v pořadí již o čtvrtý seskok pana Höchsmanna, který byl absolvován pod dohledem Hanáckého paraklubu Olomouc. Údaj byl do České databanky rekordů zaregistrován dne 15. listopadu 2012 v Pelhřimově.

Českou knihu rekordů si můžete objednat na adrese agentura@dobryden.cz.

Zpracovali Ivo Chrástecký a Luboš Rafaj