Ten, kdo se těšil na zimní lyžovačku, se konečně dočkal. Zimní areály hlásí start nové sezóny. A lákají na řadu novinek.

Jedlová

Jako první otevřelo již v pátek krátce po poledni lyžařské středisko na Jedlové, kde leželo na sjezdovce mezi třiceti a čtyřiceti centimetry sněhu.

 „Ve čtvrtek jsme celý den rolbovali. Navíc přes noc napadl krásný prašan, takže jsou ideální podmínky," říká Simona Scholzová ze Sportovního areálu Jedlová. Největší novinkou letošní lyžařské sezóny na Jedlové je otevření nového areálu pro milovníky snowboardů, kteří zde naleznou řadu překážek. Další novinkou je zavedení čipů fungujících jako permanentky. Ty stávající si mohou lidé vyměnit do konce letošního roku.

 „Před touto sezónou jsme postavili turnikety a místo štípání jízdenek se klienti sami odbaví pomocí čipů. Při jejich pořízení musí složit zálohu sto korun, ale vydrží jim nejméně celou sezónu," vysvětluje Scholzová. Stejně jako v jiných střediscích, tak i na Jedlové oproti loňskému roku nepatrně zdražili. Jedna jízda podražila o dvě koruny z dvacetikoruny na 22 korun. Lyžaři si mohou koupit buď jednotlivé jízdenky, nebo si předplatit více jízd najednou.

 „Oproti loňsku jsme nastavili menší slevy. Zajímavých slev je možné dosáhnout při doplnění kreditu na čipu 
v hodnotě 500 korun, kdy získáte jízdy v ceně 550 korun. Levnější jízdné mají děti do 
130 centimetrů," přibližuje nový ceník na Jedlové Scholzová s tím, že ani v letošní lyžařské sezóně nebude chybět večerní lyžování. Jedlová nabízí sjezdovku 
o délce 1200 metrů a její začátek se nachází v nadmořské výšce 776 metrů.

Kromě milovníků sjezdového lyžování se na Jedlové mohou vyřádit i běžkaři. Nedaleko sjezdovek jsou totiž běžkařské okruhy o celkové délce přes sedm kilometrů.

Horní Podluží

Tady se tento víkend ještě lyžovat nebude. Provozovatel areálu se totiž rozhodl využít mrazivé počasí k pořádnému zasněžování technickým sněhem, aby se potom mohlo lyžovat i v případě, že teploty znovu vyskočí nad nulu.

 „Budeme celý víkend zasněžovat," říká Hana Jurčková, která má na starosti místní lyžařskou školu. „A to nemůžeme dělat během provozu. Předpokládám, že otevřeme příští víkend. Chceme, aby se lyžovalo o Vánocích," dodává.

Horní Podluží letos láká na řadu novinek. Kromě toho, 
že se podařilo získat dotace umožňující lyžovat i zdravotně postiženým lidem, na novinky se mohou těšit také děti.

„V dětském parku budeme mít nové překážky: vlnky,  houpačku, přejezdovou lavici," láká Jurčková. A pozor, právě ve spolupráci s Horním Podloužím chystá Děčínský deník velkou soutěž. Podrobnosti čtěte v Děčínském deníku příští týden.

Telnice

Lyžovat můžete vyrazit i na Telnici na Ústecku. Lidé z Děčína to sem nemají nijak daleko. Lyžovat se tu bude za dětské jízdné, celodenní dětská jízdenka vyjde na 250 korun. Od soboty pojedou všechny vleky kromě sjezdovky Slalomák. Na svazích je asi 50 centimetrů přírodního sněhu 
a další umělý.

Horní Světlá

V pátek zahájil provoz Skiareál Luž v Horní Světlé, což je areál jen nedaleko hranic děčínského okresu. Lyžuje se od 9 do 16 hodin. Ve středu, pátek a sobotu můžete navíc využít možnosti 
večerního lyžování do 
20 hodin. Sjezdovky jsou upraveny rolbou, leží na nich 45 cm sněhu. Pro začátečníky je připravena lyžařská školička.

Bouřňák

Na Bouřňáku u Teplic se vleky rozjedou v sobotu.

„V provozu budou sjezdovky Hrobská a Údolíčko. Jezdíme za dětské jízdné," informoval ředitel SportCentra Bouřňák Tomáš Tvrdík. Od tohoto týdne sjezdovky zasněžuje i nové sněhové dělo. Dětská celodenní jízdenka vyjde na 200 korun.

Polevsko

Lidé z Děčínska vyrážejí na běžky na Polevsko. A i tady 
v sobotu zahajují sezónu.

 „Před zimou v průběhu celého podzimu provedli členové SKI Polevsko na okruzích odvodňování a čištění cest, ořezání větví a celkový úklid tratí. Opravu a údržbu si vyžádala technika, tedy dva sněhové skútry, řezačka a zařízení na válcování sněhu.  Proběhla také oprava střechy pro skútry na Polevsku," uvedl mluvčí areálu Jan Šmíd s tím, že o tomto víkendu je tu k dispozici 25 kilometrů upravených tras.

Na Polevsku chystají také několik zajímavých akcí: Nejbližší akcí je tradiční Silvestrovský běh na lyžích, který se koná 31. prosince.  V případě nepříznivých sněhových podmínek se nepoběží na lyžích, ale po nohou. 19. ledna pak proběhne závod Polevská lyže.