Zájmem města, respektive zájmového sdružení Terezín – město změny, je, aby zájezdy po prohlídce Malé pevnosti ihned neodjížděly, ale využily i další nabídky expozic v pevnostním městě. V loňském roce vedle drobnějších akcí společně vydalo turistické mapy a městský informační systém, které návštěvníkům umožní lepší orientaci v Terezíně.

„Návštěvník získá mapu v informačních centrech jak v Památníku, tak v Muzeu Terezín, a může se odtud vydat k prohlídce vybraných objektů či expozic. Na trase ho doprovázejí směrovky a velké informační cedule. V budoucnu uvažujeme o rozšíření společné prezentace jak v Terezíně, tak zejména v Praze u cestovních kanceláří a dalších organizátorů zájezdů,“ vysvětluje Jiří Hofman, vedoucí informačního centra Terezín.

V loňském prvním roce akce a expozice sdružení navštívilo zhruba 21 tisíc lidí. Největším lákadlem jsou Josefínské slavnosti, které letos proběhnou 7. října.

Akce v Památníku

V objektech Památníku Terezín se tento rok uskuteční všechny tradiční akce, například Terezínská tryzna je zařazena na 21. května. „Vůbec první ze seriálu vzpomínkových akcí pro veřejnost je uctění památky obětem šoa u příležitosti povstání ve varšavském ghettu, které proběhne 24. dubna v modlitebně v Dlouhé ulici. Naše památná místa si vybrali ke vzpomínkové akci na 20. výročí podpisu česko-německé deklarace představitelé Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, Federace židovských obcí v ČR, Bavorského zemského sněmu a Nadace bavorských památníků. Jejich delegace navštíví 27. ledna krematorium bývalého koncentračního tábora Litoměřice a poté položí věnce na Národním hřbitově v Terezíně,“ říká Tomáš Rieger, pracovník vztahů s veřejností Památníku Terezín.

V Muzeu ghetta je až do konce března přístupná výstava Nezapomeň své jméno – osvětimské děti, která je součástí cyklu vzpomínek na 75. výročí deportace Židů z českých zemí a vzniku terezínského ghetta.

Vzdělávací oddělení Památníku Terezín vyhlásilo tradiční literární a výtvarnou soutěž pro žáky základních a středních škol. Společným tématem Je minulost stále živá? Přihlášené práce přijímá oddělení do 18. dubna.