Zmizela jen den předtím, než měla vypovídat na policii. Důvodem bylo manželovo týrání. Od té doby, už devět let, po ní kriminalisté pátrají. Vražda, útěk, sebevražda, nebo nějaká osudová nehoda? Neví se. Jana Paurová ze Slavětína na Lounsku tehdy zmizela za velmi záhadných okolností. Objasnit případ se prozatím nepodařilo ani elitním detektivům z týmu Tempus, který se specializuje na nedořešené policejní pomníčky.

Naposledy ji svědci a kamery viděli v pátek 1. února 2013. Až v pondělí 4. února pak dnes už bývalý manžel nahlásil, že ji postrádá. Mezitím Jana Paurová zmizela. „Jana u mě v pátek byla několikrát. Říkala, že se bojí jít domů, že má strach. Měla nějaký dopis s červeným proužkem. Bála se jít domů, že zase bude kvůli tomu zle, že se budou hádat, že ji manžel třeba zbije,“ svěřila se v minulosti její kamarádka Pavla Češpivová. Byla jedním z posledních lidí, kteří ji viděli…

Ilustrační foto.
Vrah Filipa Popelky? Ani po 15 letech se neví, kdo mladíka v Mostě popravil

Právě v pátek dostala Jana Paurová obsílku, že se má dostavit k výpovědi na policii kvůli údajnému týrání a bití ze strany jejího manžela Pavla. Ten oznámil její zmizení až po několika dnech na policejní stanici v Lounech. Mezitím odvezl mladší děti na víkend k rodičům a s nejstarším synem se vrátil domů. V sobotu údajně byla Jana celý den doma. Večer 2. února šla prý spát, ráno už ji manžel v ložnici nenašel. „Šli jsme v sobotu večer spát, spali jsme spolu v ložnici. V neděli ráno kolem sedmé jsem se probudil, už nebyla doma. Ptal jsem se syna, zda ji neviděl, říkal, že ne. Čekal jsem, jestli nenapíše nebo nezavolá, ale nic,“ popisoval zmizení Pavel Paur.

Podle vyjádření policie ale není úplně jasné, kdy Paurová zmizela, vycházet lze jen z výpovědí Paura a syna. Nikdo ji neviděl odejít. S oznámením prý manžel tehdy vyčkával, protože dříve už se několikrát stalo, že na krátký čas odešla. Rozjely se obrovské pátrací akce ve Slavětíně, v blízkém i širokém okolí, hledali potápěči, psi, stovky policistů. Prověřovaly se indicie z celé republiky, vše ale bezvýsledně. Ženu nikdo neviděl, nikoho nekontaktovala, stále se nenašla.

Kriminalisté se ale nevzdávají a snaží se případ vyřešit.

Míša Muzikářová.
Míša nebyla doma už pět let. Co se stalo? Kriminalisté pátrají dál

Před časem si případ převzal elitní tým Tempus. Ten se specializuje právě na dlouhodobě nevyřešené případy. Zatím naposledy se detektivové vrátili do Slavětína v závěru léta 2020. Nejprve v srpnu prohledávali dům, kde žena bydlela. „Na místě policisté zajistili stopy a předměty, které budou předmětem zkoumání,“ uvedla tehdy policie na Twitteru poté, co technici pět dní důkladně „pročesávali“ dům i zahradu. Malý bagr, georadar, psi vycvičení na vyhledávání mrtvol. Kopalo se na zahradě, odčerpávala se jímka, slyšet bylo řezání, sbíječka, detailně zkoumali také vnitřek domu.

V říjnu pak přijel tým Tempus s techniky podruhé, tentokrát se zaměřili na bývalý kamenolom za obcí, kam se dříve zavážel odpad. Dnes už je místo zavezené zeminou. Znovu byly v akci bagry a další technika. Po čtyřech dnech kriminalisté odjeli. Žádné výsledky tehdy neprezentovali, podle všeho měli ale v případu nové indicie.

Otazníky zůstávají

Byla matka čtyř dětí zavražděna? Utekla s někým na neznámé místo, třeba do zahraničí? Nebo spáchala někde v lese sebevraždu a nenašla se, či se při útěku třeba nešťastně zranila a nedostalo se jí pomoci? Neví se. Policisté ale nepolevují, dosud ale žádné závěry vyšetřování nejsou. „Aktuálně nemáme k případu žádné informace ke zveřejnění,“ uvedl mluvčí Policejního prezidia Policie ČR David Schön.

Policisté se v minulosti údajně zabývali také tím, že mladší syn měl prý vypovídat jinak než starší bratr a otec. Ani z toho směru ale nepřišly stopy k objasnění případu.

Deník se opakovaně snažil kontaktovat také dnes už bývalého manžela zmizelé ženy Pavla Paura. S médii ale komunikuje jen výjimečně. V minulosti řekl, že si přeje, aby se jeho žena našla, vadí mu, že ho část lidí obviňuje z jejího zmizení. „Manželce jsem nic neudělal,“ řekl už dříve Deníku Paur.

Psovod Jörg Kempe a fenka Hipi při pátrání po pohřešované Míše Patricii Muzikářové.
Zmizel, ztratil se... Policisté v kraji ročně hledají tři stovky našich blízkých

Později probíhal několik let také soud, který nakonec uznal Paura vinným z fyzického i psychického týrání manželky, soud mu tehdy vyměřil dvouletý trest s podmíněným odkladem na tři roky.

„Chci, aby ji našli a celé to skončilo. Aby všichni věděli, co se stalo a skončila ta nejistota a pomluvy. Někteří lidé na mě koukají jako na vraha. Nemám vůbec tušení, kde nyní je. Říká se, že na Ukrajině. Někteří tvrdí, že to táhla s těmi ukrajinskými dělníky, říká se, že s nimi odjela. Já fakt nemám vůbec tušení, kde nyní je,“ uvedl v roce 2020 pro server eXtra.cz.

V případu hrál velkou roli také alkohol. Opilá byla matka čtyř dětí velmi často, jsou svědci, kteří ji viděli vyklopit dítě z kočárku nebo mnohokrát spadnout, válet se po zemi. Mrazák a lednice byly pod zámkem, aby nemohla rozprodávat rodinné zásoby. Manželství Paurových bylo hodně divoké. U soudu kvůli týrání vyšlo najevo, že oba měli několik milenců. Jedna z verzí byla, že Jana utekla s jedním z nich. Paur měl svou manželku podle obžaloby často bít, kopat, fackovat, psychicky ponižovat. Dnes už bývalý manžel to popírá, když se Jana napila, byla prý agresivní, tvrdí, že ji netýral. Modřiny podle něj měla od toho, jak ji chytal a bránil se jejím výpadům.

Bála se a utekla, nebo jí někdo ublížil? Část lidí si myslí, že se někde skrývá, utekla před nesnadným životem, nebo šla za milencem. Další část lidí ze Slavětína, včetně její rodiny, si ale myslí, že se jí něco špatného stalo. Byla prý velmi fixovaná na své děti. Podezřívají hlavně manžela, důkazy ale nejsou. Paur trvá na tom, že manželce neublížil.