Na ten materiál netrpělivě čekaly stovky zdravotníků v nemocnicích i laboratořích po celé zemi. Soupravy pro testování lidí na koronavirus totiž skokově ubývaly, navíc se blížily čtyři dny volna kvůli velikonočním svátkům. Hrozilo proto, že se testování pacientů úplně zastaví.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Vojtěch: Epidemii máme pod kontrolou. Zabránili jsme nekontrolovanému šíření

„Máme v zásobě už jen určité množství souprav, které tvoří nezbytnou zálohu pro případ nouze,“ potvrdil mluvčí Zdravotního ústavu v Ostravě Michal Pistolas.

Urgentní zásilka

Přesto se zásilka testovacích sad „zasekla“. Zbrzdila ji interní nařízení soukromé kurýrní společnosti UPS. „Ta nám ji odmítla vydat před prvním neúspěšným pokusem o její doručení,“ říká Ondřej Hovorka ze společnosti Sven BioLabs, která měla materiál rozvést dál do nemocnic.

Podle psychiatra Radkina Honzáka současná pandemie koronaviru návštěvnost psychiatrických ordinací nijak nezvýší. Umět se ptát je kumšt, protože každá otázka, jak je položena, je těhotná odpovědí.
Psychiatr Radkin Honzák: Nesmíme brát opatření kvůli koronaviru jako kriminál

Přestože prý kurýrům navrhoval, že si testovací sady sám vyzvedne na letišti a odveze, čímž jim současně usnadní práci, neuspěl. „UPS trvala na tom, že nám materiál může dodat nejdříve za den a půl,“ popisuje situaci Ondřej Hovorka. Testovací sady na covid-19 tak nečinně stály ve skladech. Ke zdravotníkům se nedostaly ve středu ráno, když prošly celní kontrolou, ale až v pátek odpoledne. „A to ještě po urgencích,“ doplnil Hovorka.

Interní předpis

Kurýrní společnost UPS uvádí, že za určitých okolností sice umožňuje vyzvednout zásilku ve svém logistickém centru, u těchto balíků to ale podle ní neplatilo. Mediální zástupkyně Karla Krejčí udává jako důvod „režim celního odbavení“. Zboží sice prošlo celnicí už ve středu v 10 hodin, zásilku ale mohla UPS expresně doručit nejdříve druhý den odpoledne.

Deprese.
Češi v době koronaviru: cítí se jako vězni, problémy mají se vztahy i úzkostmi

Právě nesmyslné lpění na razítkách ale v těchto dnech kritizuje šéf České stomatologické komory Roman Šmucler. „Dovoz i těch nejzákladnějších potřeb komplikuje nesmyslné lpění na byrokracii,“ řekl přímo. Jako nepružná se podle něj ukázala i část státní správy.

Nemáme správné páky

Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly se ale v některých situacích účinně zasáhnout nedá. „Pokud něco zdržují státní složky, jako například celníci, tak se leccos udělat dá. Například když nedávno čekal na materiál Státní zdravotní ústav v Ústí nad Labem jenom proto, že celníci neměli v sobotu ráno službu, zasáhli jsme. Celníci nastoupili a materiál proclili,“ řekl.

Pokud ale něco zdrží soukromá firma, nedá se podle něj nic dělat. „Na soukromé společnosti bohužel opravdu nemáme žádné páky,“ krčí rameny Roman Prymula.