Jsou obviněni, že mají na svědomí, že 13.9.2003 v 6.15 hodin v Litoměřicích v prostoru garáží v ulici Jiřího z Poděbrad byl zavražděn Stepan Khymchuk (1973).

Policie ČR na místě vraždy zajistila samopal s tlumičem hluku v křoví v blízkosti místa činu, jedná se o samopal s tlumičem hluku a 5 kusů nábojů v igelitové tašce, dále 11 nábojnic kolem těla poškozeného a 6 kusů střel.

Zakuklenci dnes doprovodili k soudu Valeriy Prytoku (1962), státního příslušníka Ukrajiny, jenž naposledy vystupoval pod jménem Olexandr Kondratov z Hostivic. Též přivedli Oleha Kalashnikova (1972), i ten je státní příslušník Ukrajiny, a v Čechách žil v Řevnici. Oba jsou ve vazbě. Mimo vazbu je třetí postava obžaloby. Týká se Semena Lembaka (1969) narozeného na Ukrajině, ale dnes žijícího v Litoměřicích.

Soud bude zjišťovat, zda Valeriy Prytoka zosnoval vraždu ukrajinského obchodníka, který mu překážel, a hrozilo, že předá nějaké citlivé informace policii. Oleh Kalashnikov podle obžaloby oběť zastřelil a Semen Lembak tento čin zosnoval.

Zakuklenci jsou přítomni u jednání trestního senátu u ústeckého krajského soudu, protože Prytoka má patřit mezi bosse ukrajinského podsvětí. Obviněný podle státního zástupce „v době vraždy, ale i dnes, představuje vůdčí autoritu části ukrajinských podnikatelů na území České republiky.“

Soud začal výslechem bosse Průtoky s vyloučením veřejnosti, protože si to přál. Údajně proto, bude vypovídat také o utajovaných skutečnostech.

Zpracoval František Roček