Vše začalo o půl deváté ráno 17. srpna 2011. Protože v Jirkově na poště byla fronta, Štourač vyřešil dlouhé čekání tím, že se postavil na začátek fronty, aby byl hned odbavený. Jeden muž Štourače upozornil, že předbíhá, ať jde na konec fronty. Štourač reptajícího muže z fronty odměnil několika zajímavými tituly: podle jednoho svědka mu nadával do ču… a starých zmr…

Podle svědka Štourač provokoval, muži říkal, že je chcípáček, muž mu odpověděl, ať se uklidní a chová se slušně, že jsou kolem děti. Žena, která byla s mužem, jenž se se Štouračem hádal, něco řekla a řvoucí Štourač se měl k ženě (kterou nazval krávou a tituloval ji ještě šťavnatějšími urážkami) údajně rozeběhnout, muž se proto také rozběhl, strčil do Štourače, který spadl u přepážky do skla.

Muž potom odešel před poštu se uklidnit a zapálit si cigaretu, a na poště zůstala jeho manželka s dcerou. Potom vyběhl ven Štourač s nožem v ruce, došlo ke krátké rvačce, Štourač muže bodal.

Podle svědka na ochozu kouřila strážnice jirkovské městské policie, volal na ni, ale ta nereagovala. Po útoku Štourač v klidu šel do auta s vyzvednutými balíčky a odjel. Pobodaný muž volal směrem ke strážnici městské policie, ale také v tom okamžiku údajně nereagovala.

Potom přijel policista. Podle svědka v tom okamžiku viděl již strážnice dvě. Policista rychle začal pobodaného muže ošetřovat. Ještě toho dne byl Štourač zadržen. Policie přitom zjistila, že v Otvicích v ulici Polní čp. 25 bez povolení přechovával 4020 gramů sušeného konopí, tedy marihuany.

Tento týden byl přiváděn k soudu eskortou vězeňské stráže z vazby, aby se zodpovídal z pokusu vraždy a přechovávání drog. Štourač zasadil muži, který ho kritizoval, pět ran nožem, některé byly vedené velkou silou a podle soudního znalce by zranění vedla ke smrti pobodaného muže, kdyby došlo k rozvoji šokového stavu. K tomu  nedošlo zásluhou rychlého a fundovaného zásahu.

Útok nožem s dlouhou čepelí  byl veden do hrudníku, byla zasažena plíce a bránice, došlo ke krvácení. Svědci se shodují na brutálnosti útoku a vulgárních nadávkách Štourače, intenzivní útok nožem potvrdil i soudní znalec. Štourač ještě nějaký čas bude pobývat ve vazbě, protože bylo jednání odročeno. Trestní senát ještě musí vyslechnout další svědky.