V souvislosti s preventivně bezpečnostní akcí zadržela během noční razie i celostátně hledaného pachatele. „Šlo o Dušana B., ročník 1957 z Ústí, který nenastoupil do výkonu trestu odnětí svobody. Předali jsme ho policii," upřesnil zástupce ředitele městské policie Jan Novotný.

ROZKOPÁVAL KOŠE A NADÁVAL

Strážníci dále prohledali nejčastější místa, kde se bezdomovci povalují, případně je neoprávněně využívají – husté křoví, opuštěné chaty či rozbourané domy.

Začátkem týdne ovšem zažili i nepříjemný konflikt. Hlavní roli hrál alkohol a agresivní, opilý bezdomovec Vilém D. Ten v ulici Krušnohorská rozkopával odpadkové koše a vulgárně nadával kolemjdoucím.

„Hlídka dotyčného muže spatřila u obchodního centra Albert, jak močí na zeď. Strážníci ho vyzvali, aby opustil od svého protiprávního jednání, ale ten na jejich výzvy zareagoval tak, že hlídku polil krabicovým vínem a z místa se snažil utéci," popisuje Novotný.

ZAMĚŘÍ SE NA CENTRUM ÚSTÍ

Při úprku ovšem agresor upadl přímo na silnici mezi projíždějící auta. Strážníci ho odvedli na chodník, nasadili mu pouta a záchranáři ho převezli do nemocnice.

„Kontroly strážníků jsou velice důležité. Zřídili jsme také nově čtyři asistenty prevence kriminality a musím říci, že máme od veřejnosti pozitivní ohlasy. Konečně začínají mít občané pocit, že jsou v bezpečí," říká starostka Severní Terasy Renáta Zrníková.

Městská policie se teď chystá hlavně na velkou kontrolu přímo v centru města. „Zaměříme se na narkomany a odhozené injekční stříkačky. Je to problém, na který si občané stěžují," doplnil Novotný.