Obžalovaným je bývalý novinář Martin Chlouba, který vloni v září podle obžaloby zavraždil na chalupě v Doubici na Děčínsku čtrnáctiletou dívku a pokusil se zabít i její o dva roky starší kamarádku. Motivem byly zřejmě sexuální praktiky, které se zvrtly. K činu se Chlouba přiznal, svého činu lituje. Za vraždu a pokus o vraždu mu hrozí 15 až 20 let vězení.

“Mrzí mě, že všechno skončilo tím nejhorším způsobem. Nešlo o plán nebo úmysl. Neumím si představit, jak hrozné to musí být pro rodiče, přátele a příbuzné. První týden na vazbě jsem napsal omluvné dopisy rodičům,” řekl šestatřicetiletý Chlouba, který současně uvedl, že za svůj život spal asi s padesáti ženami.

“Měl jsem i čtyřicetileté ženy, není to tedy tak, že by mě přitahovaly jen patnáctileté dívky,” sdělil Chlouba. Případ se odehrál v noci z 23. na 24. září v chalupě v Doubici, kde Chlouba obě dívky škrtil, na omráčení použil i elektrický paralyzér. 

“V úmyslu usmrtit nezletilou poškozenou k ní zezadu přistoupil a kolem krku ji přehodil černý pásek od kalhot a poté ji za hlavu a pásek omotaný kolem krku odtáhl ven z obývacího pokoje,” řekl státní zástupce Vladimír Jan.

Dívka se násilníkovi vzpírala. “Následně ji strhl u schodiště na zem, kdy poškozená ležela na břiše a omotal ji kolem krku červený provaz, který visel ze zábradlí v patře domu a kterým byla předtím připoutána a provaz kolem jejího krku utáhl a uvázal uzlem, sedl si na ni a za provaz ji zvedal hlavu nad zem, čímž došlo ke škrcení a kolem druhé hodiny k následné smrti poškozené z udušení,” upřesnil v obžalobě Jan.

Vrah z Doubice u děčínského soudu.
Doubickému vrahovi hrozí až výjimečný trest

“Došlo mi, že je konec, obličej měla celý fialový,” podotkl Chlouba. Dívčino spoutané tělo poté schoval do sklepa pod podlahu. 

“Vždycky ve filmech bylo, že policie oběti najdou ve sklepě. Tak jsem to tak chtěl taky udělat. Vytřel jsem podlahu a uklidil stopy,” popsal Chlouba. 

Druhou dívku odvezl po hodině do České Kamenice, kde ji zraněnou vysadil. “Přežila jen náhodou”, uvedl státní zástupce. Následně chtěl Chlouba spáchat sebevraždu.

“V tu dobu jsem si neuměl představit jiný konec než sebevraždu. Snědl jsem tři plata prášků na srdce, ale policie přijela brzo. V nemocnici mi vyprázdnili žaludek a zachránili mě,” sdělil Chlouba, který detailně celou kauzu popsal ve svém tříhodinovém projevu u soudu.

Vrah z Doubice u děčínského soudu.
Další obvinění doubického vraha: Šíření pornografie

"Skoro rok jsme spolu žili. Platil jsem jí všechno, oblečení, studium, angličtinu, iphone i notebook. Kompenzoval jsem si, že ve 36 letech nemám děti, takže pro mě byla takovým mým dítětem,” řekl Chlouba. 

“Zpětně vůbec nechápu, že jsme k tomu plánu došli. Jediným cílem bylo finančně zajistit starší z dívek, se kterou jsem měl od zimy 2016 osobní vztah. Byla to šílenost. Úplně nerozumím kvalifikaci, ale z mého pohledu doufám, že je teď zřejmé, že to nebyl žádný plán. Nechtěl jsem jí zavraždit,” dodal na závěr Chlouba. 

Šéfredaktor Děčínského deníku Alexandr Vanžura.
Alexandr Vanžura o vrahovi z Doubice: Lidé se ptají. A nechápou

Obžalovaný bývalý novinář Martin Chlouba u ústeckého krajského soudu.Zdroj: Deník/Karel Pech