Po dvou měsících pokračuje u Krajského soudu v Ústí nad Labem proces údajného novodobého otrokářství. Celý tento týden vypovídali svědci, kteří měli co do činění s obžalovanými Júliem a Darinou R. z Mostecka.

Podle žalobce Lukáše Otipky přislíbili více než desítce chudých lidí z Ústeckého kraje zářnou budoucnost v anglickém Manchesteru. Místo toho jim však v zahraničí sebrali doklady a nutili je k různým pracím včetně prostituce. Vydělané peníze, až 16 milionů korun, si prý ponechávali. Dvojici za kuplířství hrozí 8 až 15 let vězení, muž zůstává ve vazbě.

Gang údajných novodobých otrokářů u soudu v Ústí
Nalákali je do Anglie a pak je nutili k prostituci, tvrdí o manželích obžaloba

Soud vyslechl přes telekonferenci přímo z Anglie například svědkyni, která se s Júliem R. zná od dětství. „Vyrůstali jsme spolu. V roce 2013 jsem ho zkontaktovala. Nabídl mi, že mi s manželem pomůže dostat se ze špatné finanční situace, protože jsme neměli kde bydlet ani co jíst. Naše čtyři děti nám vzala sociálka. Ze začátku to u něj bylo v pořádku, pak se to ale postupem času měnilo v muka. Když jsem neodvedla tu částku, kterou vyžadoval, bylo v baráku zle,“ vypověděla svědkyně, které stejně jako ostatním Július R. zajistil nájemní ubytování v dvoupatrovém domě v Manchesteru.

Od roku 2013 do roku 2015 se prý žena živila prostitucí. „Prostituce byl můj nápad, chtěla jsem zaopatřit sebe i svou rodinu. A hlavně jsem to musela dělat, abych u něj mohla zůstat. Denně jsem si vydělala 200, někdy až 500 liber a dávala jsem mu to všechno. V září 2015 jsem od něj utekla, pomohl mi můj bývalý přítel,“ popsala žena soudu. Podle obžaloby ji měl Július R. občas také zmlátit a několikrát i sexuálně zneužít. „Po intimní stránce mám doteď strach, co bude. Křičím ze spaní, a i když se umyji a obléknu, tak jsem vnitřně pořád znečištěná a špinavá,“ uvedla svědkyně.

Gang údajných novodobých otrokářů u soudu v Ústí
Vykořisťovali chudé v Anglii, vydělali miliony, tvrdí o manželích obžaloba

Sám obžalovaný znovu zopakoval, že mu lidé žádné příjmy nedávali. „Pouze přispívali na nájem v bytech, v nichž u mě bydleli. To, co tady vypovídá paní svědkyně, není pravda,“ reagoval Július R. u soudu. Podle jeho slov jí ani nikomu dalšímu z poškozených nikdy neublížil. „Do ničeho jsem ji nenutil, ona dělala prostituci dobrovolně a dávala mi z toho provizi. Normální práci nechtěla,“ zmínil muž. Současně podotkl, že peníze, které zbyly z nájmu, si nechával on, nikoli jeho manželka. Kupoval si prý za ně občas pervitin, většinu však prohrál v automatech jako gambler.

Z vydírání viní i další lidi

Obžalovaný není pouze manželský pár. Dalším je Karel Á., který podle obžaloby v letech 2014 a 2017 nutil lidi k pracím na myčce a k prostituci a vydělal si tak téměř 370 tisíc korun. Za to mu hrozí až 12 let za mřížemi. Bratr obžalovaného Josef R. podle státního zástupce vydíral jednu z poškozených žen. Za to by mohl strávit ve vězení až čtyři roky.

V pozici obžalované je také Blanka S., která za kuplířství může jít až na čtyři roky do vězení. Údajně ženám zakládala profily s intimními fotografiemi a nutila je do prostituce. „Nesouhlasím s obviněními. Znám jen dvě z těch holek a ano, založila jsem jim profily, ale to je všechno. Nekasírovala jsem jim klienty ani je k ničemu nenutila,“ uvedla před soudem.

Bývalý hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc. Ilustrační foto.
Policie chce exhejtmana Šulce před soudem kvůli konkurzu na šéfa dotačního úřadu

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) nedávno v Ústeckém kraji odhalili podobný případ. Ze zločinu obchodování s lidmi obvinili dva muže a jednu ženu ve věku 39 až 44 let během operace s krycím názvem STING ve spolupráci s britskými kolegy z jednotky proti modernímu otroctví Greater Manchester Police.

Scénář byl totožný. Všichni tři měli minimálně v období let 2009 až 2017 také nabízet chudým lidem dobře placenou práci v Anglii.

„Některým na místě odebrali doklady, poskytli jim ubytování, v omezeném množství stravu a udržovali je ve stavu, kdy se poškození nemohli svobodně rozhodovat a byli odkázáni na obviněné, neboť bez dokladů, znalosti cizího jazyka, bydlení a peněz se na nich stali zcela závislými,“ uvedl mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Opakovaným fyzickým a psychickým násilím je pak údajně nutili k pracím v domácnosti, na myčkách aut, restauracích či v továrně na potraviny.