Státní zástupce je obvinil z neoprávněného vyplacení konkurenčních doložek v řádech statisíců bývalým ředitelům úřadu Petru Kušnierzovi a Markvartovi.

NEDOSTUPNÝ SVĚDEK

„Jednání proběhlo bez přítomnosti obžalovaných Šulce a Markvarta. Další jednání je nařízeno na září, kdy je naplánován výslech svědka, který je momentálně nedostupný," uvedla mluvčí ústeckého okresního soudu Irena Jeřábková.

Ze zneužití pravomoci jsou obžalovaní bývalý hejtman Ústeckého kraje za ODS Jiří Šulc, bývalí ředitelé úřadu ROP Pavel Markvart, Jiří Červinka, současná ředitelka Jana Havlicová a bývalý právník úřadu Jan Martinovský.

Petr Kušnierz a Pavel Kouda, ROP Severozápad
Odvolací soud potvrdil Kušnierzovi v kauze ROP Severozápad 7 let

Podle obžaloby měl Šulc již opakovaně odsouzenému Petru Kušnierzovi zajistit během roku 2011 výplatu peněz, na které neměl nárok. Jako předseda výboru ROP Severozápad měl několikrát ústně instruovat Jiřího Červinku, který byl tehdy dočasně pověřený řízením regionální rady, aby našel nějaký způsob jak vyplatit „odměnu" pro Kušnierze, který byl již v té době ve vazbě.

KONKURENČNÍ DOLOŽKA

Žalobce uvedl, že Červinka, Markvart a Martinovský připravili konkurenční doložku, kterou pak schválil výbor ROP Severozápad. Úřadu tak podle žalobce vznikla škoda přes 745 tisíc korun.

Obdobná konkurenční doložka byla podle žalobce uzavřena i při jmenování Markvarta ředitelem. Škodu obžaloba vyčíslila na 582 tisíc korun. Havlicová, která byla pověřená vedením úřadu regionální rady, měla tuto machinaci odsouhlasit.

Obžalovaní už dříve vinu odmítli. Jediný Červinka vinu uznal. ROP Severozápad se k trestnímu řízení nepřipojil. Soudní jednání bude pokračovat v září.

Ředitelka dotačního úřadu programu Severozápad Jana Havlicová.
Šéfka dotací na Severozápadě: Lidé nás hází do jednoho pytle