Takzvaná „červená nafta“ je určena výhradně pro výrobu tepla a na rozdíl od pohonných hmot není zatížena spotřební daní. Její cena je tedy nižší. Právě tuto tekutinu objevili při kontrole celníci v bílém voze Ford Galaxy v Dubí.

Dvaatřicetiletý muž z Litvínova měl v nákladovém prostoru pod dekou ukryté dvě kovové nádrže z nákladního vozidla, každá o objemu 400 litrů. „Nádrže byly plné kapaliny načervenalé barvy se zápachem motorové nafty. Řidič vozidla hlídce uvedl, že převáží 800 litrů topného oleje, který nakoupil v sousedním Německu k soukromým účelům, tedy na topení,“ uvedl Jiří Nejedlý, mluvčí Celního úřadu pro Ústecký kraj.

Šofér ale k nákladu nepředložil žádné potřebné doklady. Celníci odebrali orientační kontrolní vzorek také z nádrže vozidla. „Test na přítomnost značkovače byl pozitivní. „Červená nafta“ určená výhradně pro výrobu tepla byla prokazatelně použita pro pohon motorového vozidla, což je v rozporu s právními předpisy,“ upozornil Nejedlý s tím, že muže čeká správní řízení a případně pokuta.

Hraniční přechod ČR s Polskem
Kontroly na hranicích s ČR zavede i Polsko. Zpřísnění by měla platit od soboty

Podobný případ zachytili celníci také o pár dnů později v Mostě-Čepirohách. Tam na vozíku za Renaultem Scenic kontrolovali tisícilitrovou IBC nádrž. „V ní byla nízkovizkózní kapalina nažloutlé barvy se zápachem motorové nafty. Dvaašedesátiletý řidič nejprve tvrdil, že motorová nafta patří zaměstnavateli a on ji převáží coby pohonnou hmotu do traktoru, stojícího v Chomutově. Po chvíli ale účel změnil na topení,“ popsal mluvčí celního úřadu.

Také z této nádoby odebrali celníci vzorky a protože muž nepředložil žádný nabývací ani daňový doklad, bezmála pět set litrů minerálních olejů zajistili a uložili ve skladu. „Zajištěné minerální oleje propadnou ve prospěch státu a řidiči budou muset uniklou spotřební daň doplatit,“ uzavřel Jiří Nejedlý.