Mezi zákazníky nechyběly například Úřad vlády, ministerstva či společnost Krajská zdravotní. Horáčkova firma patří do skupiny HTS Corporate Group, ve které minulý týden zasahovali detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Zajímali se o desítky míst po Praze a ve středních Čechách včetně Nemocnic Na Bulovce či Na Františku. Celkem kriminalisté obvinili devět lidí včetně dvou firem, v případě odsouzení jim hrozí 5 až 12 let vězení.

Horáčka, proti kterému bylo zahájeno trestní řízení, poslal soud v sobotu do vazby. Během tendru na stravování v Nemocnici Na Františku si údajně řekl o úplatek 4,5 milionu korun. Podle Horáčkova advokáta Jiřího Teryngela jeho klient k obvinění nevypovídal. „Učinil krátké prohlášení s tím, že od nikoho žádný úplatek nedostal, ani mu žádný úplatek neslíbil,“ řekl pro Českou televizi Teryngel.

Ve vazbě spolu s ním skončila i exředitelka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská, kterou z funkce letos v lednu odvolal ministr Adam Vojtěch (ANO). Právě pod jejím vedením získávaly Horáčkovy četné firmy v nemocnici zakázky poměrně často. Jak informovala MF Dnes, za poslední rok a půl šlo o 25 zakázek za 65 milionů korun. Přes devět milionů ročně pak platí Bulovka Horáčkově firmě za ochranku. Den před odvoláním stačila Vrbovská ještě podepsat zakázku na dodávku ultrazvuku.

Vězení. Ilustrační snímek
Bývalý „velrybář ČSSD“ Tomáš Horáček skončil ve vazbě

PCHD se pod rouškou zaměstnávání zdravotně postižených osob nebála jakýchkoli dodávek v jakémkoli odvětí od dodávek traktorů, plicní ventilace a ocelových svodidel až po likvidaci nebezpečného odpadu.

„V současné době zaměstnávám přes čtyřicet handicapovaných šiček, švadlen a střihaček. Zabýváme se výrobou kvalitních pracovních oděvů a provozního textilu, převážně pro obor zdravotnictví. Je to obrovská zodpovědnost,“ řekl Horáček v roce 2010 v rozhovoru pro Deník s tím, že zajistit v Ústeckém kraji práci pro lidi se sníženou pracovní schopností není vůbec lehké.

„Rozhodně toho ale nelituji, a to i přesto, že chráněné dílny musím často dotovat ze svých jiných podnikatelských aktivit,“ podotkl Horáček.

Loni už uváděl, že firma čítá na 500 zaměstnanců, z nichž více než 300 je zdravotně postižených. Současně zmínil, že pouze zhruba 20 % zakázek zajišťují subdodavatelské firmy. To si ale nemyslí právní poradna Transparency International (TI), která se Horáčkovou PCHD zabývá už od roku 2014.

Likvidace skládky ve Sklářské ulici začala.
Úklid obří skládky v Předlicích se protáhne i prodraží

Subdodávky podle TI tvoří v některých zakázkách 90 až 100 %. „Jde o podnikatelský subjekt, který využívá mezery v zákoně o veřejných zakázkách a z titulu zaměstnávání zdravotně postižených osob získává široké spektrum veřejných zakázek, jež však mnohdy „přeprodává“ dále,“ sdělil analytik TI Milan Eibl.

DOTACE OD STÁTU

PCHD dostává od státu dotace na zaměstnávání lidí s postižením. Podle staré legislativy měly všechny chráněné dílny u podlimitních zakázek při hodnocení nabídek 15procentní zvýhodnění. „Tím se z chráněné dílny stal jen chodící štempl, který zprostředkovával plnění pro standardní firmy,“ řekl serveru iRozhlas Eibl.

Z analýz Transparency International dále vyplývá, že firma PCHD mezi lety 2014-2016 získala téměř 400 veřejných zakázek v celkové hodnotě přes miliardu korun.

Podle serveru Hlídačstátu.cz dodávala Horáčkova firma PCHD v letech 2017-2018 služby také pro společnost Krajská zdravotní, která sdružuje nemocnice v Ústí, Děčíně, Mostě, Teplicích a Chomutově. Na serveru je zveřejněných celkem 55 smluv za 11,52 milionu korun.

Téměř všechny smlouvy jsou na odvoz a odstranění nebezpečného odpadu v jednotlivých nemocnicích, hodnota jedné zakázky se pohybuje vždy od 100 do 350 tisíc korun. Vymyká se jediná zakázka, a to na dodání více než 2,5 milionu kusů pokrývek hlavy pro zdravotnický personál za 2,47 milionu korun.

PCHD dodává zboží a služby též dalším zdravotnickým zařízením, například Fakultní nemocnici v Plzni, nemocnici v Olomouci nebo Fakultní nemocnici Brno. Celkem lze od července 2016, odkdy musí státní instituce kontrakty zveřejňovat, dohledat přes 500 smluv za více než 650 milionů.

Pivo na Náplavce. Pivní festival malých a středních pivovarů.
Nebývalá žízeň. Letošní sezonu pivařům rozpumpovalo sucho

Tomáš Horáček Tomáš Horáček.Zdroj: profil na FacebookuRodák z Děčína vystudoval Střední průmyslovou školu strojní a elektrotechnickou v Ústí, poté absolvoval bakalářské studium na tamní univerzitě. Politické ovzduší ho lákalo už od mladých let. V ČSSD se proslavil tzv. velrybařením, tedy účelovým nabíráním nových členů nebo černých duší do strany. Za to měl lidem nabízet jízdu v limuzíně nebo plavby na výletní lodi. Na jaře 2011 ze strany sám vystoupil. „Důvodem bylo to, že jsem byl zvolen do okresního výkonného výboru v Děčíně a zrovna v té chvíli jsem se dostal do problému kvůli své klukovině. Dostal jsem peněžitý trest za řízení vozidla bez řidičského oprávnění, o které jsem přišel kvůli neplatným převozním značkám. Nechtěl jsem, aby byla tato věc před volbami zneužita proti ČSSD,“ tvrdil před lety Horáček. V tu dobu byl také odsouzený za pokus o pojistný podvod při dopravní nehodě, za což inkasoval osm měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky.Angažoval se též v hnutí Severočeši a podílet se měl podle serveru iRozhlas také na přípravě předvolební kampaně hnutí ANO 2011, konkrétně krajské a senátní kampaně v roce 2016. Horáček je společníkem ve firmě VIP Cars, která dováží auta, i v dalších společnostech. Hlavní pozornost v posledních dnech míří hlavně na První chráněnou dílnu, v níž je Horáček stoprocentním vlastníkem a přes kterou proudí stamiliony z veřejných peněz. Podle policie je právě Horáček hlavním aktérem rozsáhlé korupční kauzy, kdy mu v případě odsouzení hrozí 5 až 12 let vězení.