Jenže na to, aby policie zvládla příliv běženců z válečných oblastí, jí chybí dostatek lidí.

Maďarsko jim nestačilo

„Jen loni policisté zadrželi celkem 155 migrantů. Za letošní první pololetí dokonce 134. K tomu je třeba navíc připočíst dalších 5 uprchlíků, které naši kolegové zadrželi v autobusu během sobotní akce," sdělila ústecká policejní mluvčí Alena Bartošová.

Pětice nelegálních migrantů cestovala mezinárodním linkovým autobusem z Maďarska do Berlína. Tři ženy z Kamerunu, dva muži z Nigeru a Burkiny Faso. Původně žádali o mezinárodní ochranu v Maďarsku. Zde ale zůstat nechtěli. „Policisté je zajistili, převezli na služebnu a zahájili správní řízení k jejich vyhoštění," řekla mluvčí Bartošová. O případu čtěte zde: Policie odhalila v Ústeckém kraji pět běženců, jeli do Německa

Ústecko leží na jedné z hlavních tranzitních tras, po níž prchají migranti z válečných oblastí na Západ. Většinou pocházejí z Afghánistánu, Kosova, Iráku, či Sýrie.

Desetina stavu před Schengenem

K dnešku ale oproti roku 2007, kdy Česko vstoupilo do Schengenu, kleslo personální obsazení ústecké cizinecké policie přibližně na desetinu. „Musím říci, že otázka posílení cizinecké policie je na místě. Situace s rostoucími počty migrantů nejen na Ústecku či v ČR, ale i v okolních státech, tomu nasvědčuje," uvedla mluvčí služby cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Přitom vzrůstající nechuť vůči běžencům mezi lidmi na Ústecku patří mezi veřejná tajemství. Lidé už i podepisují petici proti kvótám na uprchlíky přijaté v Bruselu. Více o petici čtěte zde: Petici vadí kvóty na uprchlíky

Jak upozornil Daniel Kroupa, politolog z ústecké univerzity, příliv migrantů zapříčinil nárůst podpory různých populistických hnutí.

„Záleží, jaké budou mít vůdce. Když se do čela postaví neschopný hlupák, nic se nestane. Schopný darebák by ale dokázal rozpoutat peklo," poznamenal Daniel Kroupa. Příliv běženců podle něj neustane, dokud EU nebude schopna prosadit společnou zahraniční a bezpečnostní politiku.